Mituri in stomatologie

Top 10 mituri în stomatologie. Adevărat sau fals?

Ultima modificare pe 11 iulie, 2022


Cu toții ne dorim un zâmbet perfect, care să ne ofere încredere și care să reflecte starea noastră de sănătate. Cei mai mulți dintre noi căutăm pe internet sfaturi utile privind îngrijirea orală, însă, de multe ori, informațiile găsite sunt mituri legate de stomatologie care nu au o bază reală.

Multe dintre aceste mituri în stomatologie, cum ar fi faptul că dinții de lapte nu trebuie periați/tratați sau că sănătatea orală nu are legătură cu sănătatea generală, pot contribui la amânarea vizitei la cabinetul stomatologic, cu consecințe grave asupra sănătății noastre.

Realitatea este că medicina dentară este un domeniu în continuă transformare, noi tehnici și tehnologii venind în sprijinul medicilor dentiști pentru a le oferi pacienților tratamentele de care au nevoie pentru un zâmbet sănătos și estetic, dar și pentru o stare bună de sănătate.

Iată de ce este important să știm care sunt cele mai răspândite mituri în stomatologie și care este de fapt adevărul despre acestea.

Mit în stomatologie: Tratamentele dentare sunt dureroase / Răspuns: Fals

Unul dintre cele mai răspândite mituri în stomatologie este că tratamentele dentare sunt dureroase, iar mulți dintre noi nu mergem la dentist din acest motiv.

Există o concepție greșită că tratamentele endodontice (tratamentele de canal) provoacă durere, însă tehnologiile moderne, tehnicile de anestezie și pregătirea profesională a medicilor dentiști elimină complet disconfortul sau durerea.

Durerea cauzată de o carie dentară va dispărea atunci când țesutul afectat este îndepărtat de medicul dentist printr-un tratament endodontic. În plus, specialiștii în endodonție sunt experți în gestionarea durerii și majoritatea cazurilor pot fi tratate rapid și confortabil.

Este important să subliniem că atunci când tratamentele dentare sunt amânate, riscul de a pierde dintele afectat este foarte mare, ceea ce implică alte tratamente mai complexe, cum ar fi implantul dentar.

Mit în stomatologie: Zahărul cauzează carii dentare / Răspuns: Parțial adevărat

Deși zahărul contribuie la formarea de carii dentare, nu substanțele zaharoase sunt, de fapt, cauza problemei. Cariile dentare sunt provocate de acizii produși de bacteriile din cavitatea bucală. În lipsa unui periaj dentar corespunzător, bacteriile se hrănesc cu resturile alimentare, iar acizii produși demineralizează stratul superficial al smalțului dintelui.

Deci, adevărul este că principala modalitate de a evita apariția cariilor dentare este igiena orală corespunzătoare, efectuată de cel puțin două ori pe zi, conform recomandării dentiștilor, dar și ședințele periodice de profilaxie, care ajută la curățarea în profunzime și la evitarea formării plăcii bacteriene și a tartrului.

Mit în stomatologie: Este normal să-ți sângereze gingiile / Răspuns: Fals

Sângerarea gingivală nu este un lucru normal. Dacă sângerezi în timpul periajului sau a folosirii aței dentare atunci, cel mai probabil, suferi de o inflamație a gingiilor (gingivită).

Gingiile se pot inflama și pot începe să sângereze din cauza bacteriilor acumulate pe dinți (placa bacteriană), gingivita fiind și primul stadiu al bolii parodontale.

Una dintre cele mai comune cauze care duc la apariția gingivitei este igiena orală precară, astfel că este nevoie de un control la medicul dentist pentru a îndepărta placa bacteriană și pentru a preveni apariția bolii parodontale.

beneficii implant dentar green dental

Mit în stomatologie: Nu mă dor dinții, nu merg la dentist / Răspuns: Fals

Nu am nevoie să merg la dentist pentru că dinții nu mă dor este un alt mit în stomatologie. Pentru mulți dintre noi, durerea este singurul motiv pentru care mergem la dentist.

Adevărul este că există multiple afecțiuni dentare care nu provoacă durere. Boala parodontală (parodontoza) este cea mai gravă dintre ele, fiind denumită, din acest motiv, și “boala dinților frumoși”.

Parodontoza este caracterizată prin apariția unor infecții cauzate de bacteriile din cavitatea bucală și poate duce la probleme severe, inclusiv la pierderea danturii. Primele semne ale parodontozei (sângerarea gingivală, inflamarea gingiilor, dureri ușoare) sunt adesea ignorate, astfel că pacientul ajunge la cabinetul stomatologic atunci când e foarte târziu.

În plus, numeroase studii arată că există o legătură directă între boala parodontală și afecțiuni precum boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer, diabet și complicații ale sarcinii.

În concluzie, este extrem de important să vă prezentați la cabinetul medicului dentist o dată la șase luni, pentru controalele de specialitate, dar și pentru ședințele de profilaxie, deoarece afecțiunile depistate din timp sunt întotdeauna mult mai ușor de tratat decât cele în faze avansate.

Mit în stomatologie: Ața dentară nu este necesară / Răspuns: Fals

Folosirea aței dentare reprezintă o componentă importantă a igienei orale efectuate corespunzător.

Potrivit unui studiu publicat în 2018, unul dintre cinci americani nu folosește niciodată ața dentară și doar 40% dintre cei care își curăță dinții și cu ața dentară o fac zilnic.

În România, un studiu desfășurat în 2017, privind starea de sănătate a populației adulte, arată că doar 44% dintre adulți se spală pe dinți de două ori pe zi, același procent fiind valabil și în cazul copiilor și adolescenților. În plus, potrivit studiului, doar 15% dintre români folosesc și ața dentară în rutina zilnică, iar 29% apelează la apa de gură.

Adevărul este că ața dentară contribuie la reducerea cu până la 80% a plăcii bacteriene, astfel că folosirea acesteia este extrem de importantă în asigurarea unei bune sănătăți orale. Placa bacteriană favorizează apariția cariilor dentare, însă un periaj efectuat periodic și folosirea aței dentare pot preintâmpina formarea acesteia.

Mit în stomatologie: Dinții de lapte nu trebuie periați sau tratați / Răspuns: Fals

Din păcate, sunt mulți părinți care spun că dinții de lapte se schimbă și deci nu trebuie tratați dacă sunt afectați de carii dentare.

Este o concepție total greșită. Dinții de lapte au un rol esențial în dezvoltarea dentiției permanente, dar și în procesul vorbirii și al masticației, astfel că e important să le acordăm o atenție deosebită. Potrivit unui studiu efectuat în 2014, în România, 75% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani au carii pe dinții de lapte, iar 40% dintre cei până în 13 ani prezintă carii la nivelul dinților permanenți.

Atunci când cariile apar la vârste fragede, șansele ca și rădăcina dintelui permanent să fie afectată sunt foarte mari, existând chiar riscul pierderii precoce a dintelui.

Iată de ce prevenirea apariției cariilor pe dinții de lapte, printr-o igienă periodică efectuată corespunzător și controale regulate la medicul dentist pediatru, trebuie să fie o preocupare majoră pentru părinți. Medicul stomatolog pediatru este cel care cunoaște cel mai bine evoluția dinților în funcție de vârstă și efectele netratării cariilor asupra sănătății orale, astfel că este bine să ne îndreptăm spre clinicile stomatologice dedicate exclusiv copiilor pentru cele mai optimel soluții de tratament.

Mit în stomatologie: Detartrajul afectează dinții și provoacă sensibilitate dentară / Răspuns: Fals

Detartrajul este o modalitate eficientă de îndepărtare a tartrului și plăcii bacteriene, principalele cauze ale apariției cariilor dentare, dar și a altor afecțiuni.

Detartrajul sau noile tehnologii de profilaxie dentară, precum Guided Biofilm Therapy (GBT), sunt considerate prima linie a tratamentului parodontal nechirurgical. Aceste tehnici de curățare în profunzime au efecte benefice atât la nivel estetic, cât și la nivel psihologic.

Este adevărat că, în urma detartrajului, care este o procedură nedureroasă, un număr restrâns de pacienți pot resimți sensibilitate la nivelul dinților.

Însă, sensibilitatea dentară este o afecțiune ce poate fi diagnosticată doar de medicul stomatolog și are alte cauze:

  • pierderea smalțului cauzată de uzură, abraziune sau eroziune
  • retracția gingivală și expunerea rădăcinii dintelui din cauza cariilor dentare și bolii parodontale
  • netratarea cariilor dentare
  • intervenții chirurgicale asupra gingiei care duc la expunerea rădăcinii dintelui
  • obturații sau lucrări protetice fisurate

Așadar, trebuie să acordăm o atenție deosebită detartrajului, care nu trebuie amânat sau neglijat. Alături de tehnicile de periaj și vizitele regulate la medicul stomatolog, detartrajul este absolut necesar pentru o igienă orală adecvată.

Mit în stomatologie: Sănătatea orală nu are legătură cu sănătatea generală / Răspuns: Fals

Cu toții știm că un sistem imunitar sănătos este un factor important în încercarea de a avea o stare de sănătate bună, rolul lui fiind acela de a ne proteja de bacterii, virusuri și modificări celulare care ne-ar putea îmbolnăvi.

Puțini ne gândim însă că sănătatea dentară are un rol cheie în ceea ce privește imunitatea organismului.

În lipsa unei igiene orale corecte și periodice, bacteriile prezente în cavitatea bucală se pot răspândi și în alte părți ale corpului și există din ce în ce mai multe studii care leagă boala parodontală de afecțiuni precum boli de inimă, diabet și chiar unele forme de cancer.

Mit în stomatologie: Aparatul dentar este doar pentru copii și adolescenți / Răspuns: Fals

Aparatul dentar reprezintă o soluție ortodontică pentru îndreptarea dinților, pentru a-i poziționa corect pe arcada dentară și pentru corectarea mușcăturii, indiferent de vârsta pacientului.

Este adevărat că Asociația Americană de Ortodonție recomandă părinților ca prima vizită la medicul ortodont să aibă loc după vârsta de 7 ani, pentru a interveni cât mai devreme și a corecta problemele de aliniere a dinților, însă aparatul dentar nu mai este o soluție doar pentru copii sau adolescenți de foarte mult timp.

În clinica stomatologică Green Dental se prezintă tot mai mulți tineri adulți sau persoane mai în vârstă pentru un tratament ortodontic care să le îmbunătățească stilul de viață.

Mit în stomatologie: Radiografiile dentare pot să iradieze / Răspuns: Fals

Un alt mit în stomatologie este că radiografiile dentare iradiază organismul. Pentru a înțelege care este de fapt adevărul, trebuie să explicăm ce reprezintă radiografia dentară digitală.

O radiografie este o investigație neinvazivă, cu raze X bidimensională (2-D), care ajută medicii stomatologi să pună un diagnostic precis și să trateze afecțiunile dentare.

Datorită noilor tehnologii, radiografia digitală implică expunerea unei părți a corpului la o doză mică de radiații ionizante, care nu pun în pericol sănătatea organismului.

În concluzie, există numeroase concepții și mituri în stomatologie, însă cele mai multe dintre ele se bazează pe informații nefondate. Medicul dentist este specialistul în măsură să ne ofere informațiile necesare pentru a ne asigura o bună sănătate orală și, implicit, o starea generală de sănătate bună.