coroane dentare zirconiu - green dental

Despre utilizarea zirconiului în stomatologie


Atunci când vorbim de restaurarea orală a dinților, fie cu implanturi dentare, fie cu coroane sau fațete dentare, ne aflăm în fața unei dileme: pentru ce tip de material ar trebui să optez? Principalii factori care vor influența alegerea noastră finală sunt estetica și rezistența acestor lucrări protetice.

Materialele ceramice reprezintă o componentă importantă a biomaterialelor utilizate în stomatologia modernă. Dintre acestea, zirconiul (oxidul de zirconiu sau zirconia) a revoluționat stomatologia în ultimii ani, datorită caracteristicilor sale.

Potrivit specialiștilor, materialele ceramice pe bază de zirconiu folosite în stomatologie reprezintă jumătate din cererea mondială de zirconiu. Ultimele cifre arată că piața globală de zirconia va depăși 1,5 milioane de tone până în 2022, ceea ce înseamnă că cererea globală de mineral extras doar pentru fabricarea ceramicii pe bază de oxid de zirconiu ar putea depăși 740.000 de tone în câțiva ani.

Pentru a înțelege mai bine de ce oxidul de zirconiu (numit popular zirconiu) este folosit, în prezent, pe scară largă în implantologie (implant dentar din zirconiu), estetică dentară (fațete dentare din zirconiu) sau protetică (coroane dentare din zirconiu, punți dentare din zirconiu), este important să evidențiem care sunt avantajele și utilizările acestui material în stomatologie.

Despre zirconiu și avantajele lui

Cu o istorie de peste 200 de ani de la momentul descoperirii de către oamenii de știință, zirconiul este un metal rar cu întrebuințări în diverse domenii și o popularitate crescută datorată versatilității sale.

Zirconiul este un metal rezistent cu proprietăți chimice și fizice similare cu titanul. De altfel, atât zirconiul, cât și titanul sunt utilizate în mod obișnuit în implantologie, deoarece nu inhibă formarea de celule pentru regenerarea osului, esențiale în procesul de osteointegrare.

La rândul său, oxidul de zirconiu, denumit și „oțel ceramic”, este folosit în stomatologie datorită unor proprietăți precum duritate, rezistență superioară, transluciditate și biocompatibilitate ridicată.

Durabilitate (rezistența la fractură)

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Dentistry, în 2017, coroanele din zirconiu s-au dovedit a fi la fel de durabile precum cele pe bază de metal într-un interval de cercetare de cinci ani.

Rezistența la fractură măsoară, de fapt, cât de mult rezistă un material la propagarea defectelor sau fisurilor existente, respectiv câtă forță este necesar să se aplice pentru ca o fisură (crăpătură) să se extindă în materialul respectiv. Iar în cazul oxidului de zirconiu, durabilitatea acestuia este una dintre cele mai ridicate dintre materialele ceramice.

Structurile de zirconiu utilizate în stomatologie sunt fabricate folosind tehnologia CAD-CAM. Cu ajutorul tehnologiei CAD – CAM de laborator, sub coordonarea unei echipe de specialiști ceramiști sunt realizate restaurări protetice prin frezare, modelate pe computer și desăvârșite cu ajutorul artizanului ceramist, atent la detaliile calitative.

Rezistență superioară

Rezistența superioară este un alt avantaj oferit de acest tip de material atunci când vorbim de aplicări în stomatologie, precum implant dentar din zirconiu sau coroana dentară.

Ceramica tradițională, realizată din mase ceramice dentare precum ceramica feldspatică, ceramica aluminoasă și ceramică sticloasa (vetroceramică), pare să întâmpine probleme atunci când este folosită pentru coroane dentare care restaurează anumiți dinți (molari), astfel că zirconiul s-a dovedit a fi o alternativă mai bună în acest sens.

Astfel, pentru că rezistă impecabil la presiuni mari, zirconiul este folosit cu predilecție pentru lucrările care înlocuiesc dinții pe care se exercită cele mai mari forțe masticatorii.

Transluciditate

Zirconiul alb poate fi redat în mai multe nuanțe, ceea ce conferă adaptabilitate coroanelor dentare din zirconiu în funcție de culoarea naturală a dinților pacientului.

Odată cu trecerea timpului, există posibilitatea ca gingiile să se retragă ușor. În cazul coroanelor pe suport metalic, legătura dintre dinte-gingie va dezvălui colereta metalică a coroanei, dând un aspect nenatural și inestetic. De asemenea, în cazul unei gingii subțiri, culoarea închisă poate să transpară sau gingia se poate impregna cu oxizi metalici din capa metalica, având efecte estetice negative.

Deși ambele materialele sunt sigure și biocompatibile, există totuși cazuri rare de alergii la utilizarea metalului ca suport.

Citește și: Top 10 mituri în stomatologie. Adevărat sau fals?

Care sunt utilizarile zirconiului în stomatologie

Datorită tuturor acestor caracteristici, utilizările zirconiului în stomatologie sunt numeroase.

Astfel, oxidul de zirconiu se folosește la fabricarea de implanturi dentare, coroane, punți și fațete dentare, dar și încrustații dentare.

Coroane dentare din zirconiu

Coroanele dentare din zirconiu sunt lucrări protetice realizate pentru a acoperi un dinte afectat de carii sau traumatisme dentare, dar și în implantologie, pentru a oferi funcționalitatea și estetica unui dinte natural.

Coroanele dentare pot fi din zirconiu, coroane ceramice, coroane din porțelan și coroane metalo-ceramice.

Datorită durabilității și rezistenței sporite a zirconiului, coroanele dentare realizate din acest material sunt și cele mai durabile.

În plus, coroana dentară din zirconiu poate fi realizată în culoarea dinților naturali, ceea ce reprezintă un alt avantaj față de coroanele metalo-ceramice.

Astfel, pentru echipa Green Dental de experți în protetică dentară, cea mai bună soluție de restaurare a dinților o reprezintă coroanele pe suport de zirconiu întrucât oferă atât o durabilitate sporită cât și un aspect natural.

Citește și: Dinți îngălbeniți – cauze și sfaturi utile

Implant dentar din zirconiu

Implantul dentar a devenit, în ultimii ani, o opțiune de tratament din ce în ce mai populară pentru înlocuirea dinților lipsă, deoarece reprezintă o alternativă sigură și estetică la tradiționalele coroane și punți dentare.

Implanturile dentare din titan au fost considerate mult timp un standard în implantologie, datorită proprietăților mecanice foarte bune și succesului clinic pe termen lung.

Totuși, pentru că a crescut incidența pacienților care au dezvoltat alergii la titan, iar rezultatele estetice nu au fost întotdeauna cele dorite din cauza colorării gingiei în zona implantului (gri-închis), implantul dentar din zirconiu a câștigat tot mai mult teren în ultimii ani.

Principalele avantaje ale alegerii unui implant dentar din zirconiu sunt biocompatibilitatea ridicată și osteointegrarea optimă.

Capacitatea de a se osteointegra reprezintă unul dintre criteriile de bază atunci când apreciem rata de succes a unui implant dentar.

Implanturile dentare Nobel Biocare®, folosite în clinica Green Dental, reprezintă o alternativă nouă și unică la implanturile din titan, oferind o osteointegrare superioară.

De asemenea, implanturile din zirconiu sunt concepute pentru a susține un aspect natural al țesuturilor moi, materialul de culoare albă fiind potrivit pentru pacienții cu un biotip gingival subțire.

Fațete dentare din zirconiu

Fațetele dentare sunt recomandate atunci când îți dorești un zâmbet nou, estetic și funcțional. Medicul specialist în estetică dentară poate recomanda un astfel de tratament pentru corectarea unor imperfecțiuni ale zâmbetului, precum:

  • Spații interdentare inestetice
  • Înghesuiri dentare minore
  • Colorații ale dinților
  • Forme și dimensiuni inestetice ale anumitor dinți
  • Traumatisme dentare sau leziuni carioase
  • Dinți cu textură neomogenă sau asimetrici (dinții scurți pot fi alungiți extrem de ușor)

Fațetele dentare pot fi realizate din zirconiu și ceramică.

Atunci când vorbim de fațete dentare din zirconiu, caracteristica de bază care se ia în considerare este transluciditatea materialului.

Zirconiul poate fi redat în mai multe nuanțe, fațetele dentare din zirconiu putând fi realizate în funcție de culoarea naturală a dinților pacientului.

Datorită acestei caracteristici și a faptului că nu mai este nevoie de un material opac pentru rezultate excepționale, structura dintelui nu va avea de suferit atunci când optăm pentru fațete dentare din zirconiu, deoarece nu este nevoie de o șlefuire agresivă. Întreaga etapă de pregătire a dintelui pentru fațetare este realizată digital, procesul de adaptare a dinților pentru fațetele dentare din zirconiu fiind mult mai precis.

În concluzie, ținând cont de caracteristicile zirconiului este de înțeles multitudinea de utilizări ale acestui material în stomatologie. Clinica dentară Green Dental îți stă la dispoziție cu o echipă profesionistă și cu echipament performant dacă vrei să optezi pentru un tratament de estetică dentară (coroane dentare din zirconiu, fațete dentare din zirconiu, încrustații din zirconiu) pentru a avea zâmbetul la care ai visat.