Cum sa previi tartrul dentar

Tartrul dentar – de ce este periculos și ce trebuie să faci ca să previi apariția tartrului

Ultima modificare pe 19 mai, 2022


Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă tartru dentar, care sunt efectele acestuia asupra sănătății noastre orale și ce trebuie să facem pentru a preveni apariția lui, este nevoie să explicăm, mai întâi, ce înseamnă placa bacteriană și cum se diferențiază aceasta de tartru.

Placa bacteriană sau placa dentară reprezintă o pelicula aderentă, de culoare alb-gălbui, formată din bacterii și zaharuri ce se depun pe dinți și gingii, în lipsa unei igiene orale corespunzătoare.

Bacteriile și resturile alimentare se pot acumula atât supragingival, respectiv pe suprafața dinților, pe cerul gurii și pe limbă, cât și subgingival, în pungile parodontale și în șantul gingival.

În lipsa periajului dentar de cel puțin două ori pe zi, dar și a ședințelor de igienizare profesională, placa bacteriană se va extinde continuu, se va mineraliza și se va transforma în tartru dentar.

Tartrul dentar și efectele asupra sănătății orale

Tartrul dentar reprezintă, deci, o mineralizare a straturilor de bacterii depuse pe dinți și gingii, în lipsa unui periaj periodic și corect efectuat.

Potrivit medicilor stomatologi, dacă nu este îndepărtată, placa bacteriană se transformă în tartru în aproximativ două săptămâni.

Tartrul este cunoscut pentru modul în care afectează legătură strânsă dintre gingie și dinți. Dacă gingiile sunt sănătoase, țesutul se va menține fix în jurul dintelui și nu va permite instalarea plăcii bacteriene subgingival. Dacă, însă, bacteriile nu sunt îndepărtate corespunzător și reușesec să pătrundă între gingie și dinte, există riscul apariției gingivitei, ale cărei simptome includ inflamarea, înroșirea și sângerarea gingiei.

Netratată, gingivita conduce, la rândul ei, la complicații precum retragerea gingivală și apariția cariilor și bolii parodontale.

Pe de altă parte, tartrul dentar poate îmbolnăvi și osul retroalveolar, retrăgându-l și destabilizând dinții. Aceștia, prin consecință, vor deveni mobili și în final vor cădea.

Cum să previi tartrul dentar

Ce trebuie sa faci ca să previi apariția tartrului?

Răspunsul la această întrebare este simplu: să ai grijă de igiena ta orală.

Ce presupune asta? În primul rând, cea mai la îndemână cale de a preveni apariția tartrului este o bună igienă orală, respectiv periajul dentar zilnic, efectuat dimineața și seara sau după fiecare masă, dar și ședințele de detartraj realizate de cel puțin două ori pe an.

Potrivit Federației Dentare Internaționale, 3,9 miliarde de persoane se confruntă cu afecțiuni orale, iar 44% din populația globului este afectată de carii dentare. În aceste condiții, este vital să prevenim apariția plăcii bacteriene și a tartrului, considerate vinovate pentru dezvoltarea cariilor și bolii parodontale.

Periajul dentar previne apariția tartrului

Importanța periajului dentar este incontestabilă. Atunci când ne spălăm pe dinți după fiecare masă sau de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, resturile alimentare sunt îndepărtate, iar bacteriile nu mai intră în contact cu acestea, fiind eliminată cauza formării plăcii bacteriene.

Totuși, este important să menționăm că există anumite reguli ce trebuie respectate pentru ca periajul dentar să fie unul corect efectuat, și deci eficient în prevenirea apariției tartrului dentar.

Astfel, pentru o bună sănătate orală, este important să folosim și așa dentară, apa de gură și dușul bucal.

Specialiștii din cadrul Green Dental recomandă următoarele mișcări corecte de periaj:

  • Periuța se poziționează la aproximativ 45 grade față de dinte
  • Cu mișcări de pendulare, dinspre gingie spre exteriorul dintelui, se începe curățarea dinților
  • Pentru suprafețele orizontale, periajul se realizează cu ajutorul unor mișcări circulare
  • Pentru suprafețele orizontale, periajul se realizează cu ajutorul unor mișcări circulare
  • Dacă utilizați periuță electrică, ea nu trebuie ținută în aceeași poziție pe tot timpul periajului dentar pentru a nu provoca sensibilitatea gingiilor
  • Acordați o mare atenție igienizării limbii fie cu o perie specială, fie cu spatele periuței de dinți destinat să fie folosit în acest scop
  • Pentru ca ritualul de igienizare a dinților să fie complet, folosiți și ața dentară pentru curățarea suprafețelor interdentare, apa de gură (la recomandarea medicului) și dușul bucal.
  • De asemenea, alege o periuță dentară corespunzătoare, cu peri care să nu îți sensibilizeze gingiile.

Pentru a verifica dacă periajul dentar efectuat acasă este eficient, se poate folosi un revelator de placă dentară. Este vorba despre o substanță colorată, fie sub forma de tablete care se dizolvă în apă, fie sub formă de apă de gură. După clătirea cu revelator, veți observa că zonele care mai necesită periaj vor fi colorate.

Detartrajul dentar, eficient în prevenirea tartrului

Pentru că în cavitatea bucală sunt miliarde de bacterii, unele bune, altele nu, chiar și atunci când periajul dentar este făcut de două ori pe zi, există posibilitatea formării tartrului, care poate fi îndepărtat numai printr-o profilaxie realizată profesionist, în cabinetul stomatologic.

Astfel, detartrajul reprezintă o igienizare profesională a dinților tăi și are un rol important în prevenirea și combaterea unor afecțiuni stomatologice grave, precum retracția gingivală, boala parodontală sau resorbția osoasă.

Medicii Green Dental recomandă ca un tratament de detartraj să fie făcut de două ori pe an, pentru a preveni depunerea de tartru și formarea plăcii bacteriene, vinovate de apariția bolii parodontale. În cazul fumătorilor, detartrajul este recomandat cel puțin o dată la 3 luni.

Detartrajul este un tratament dentar prin care tartrul este eliminat într-un mod complet nedureros și non-invaziv. Înainte de orice intervenție, medicul stomatolog va efectua o examinare detaliată a dinților tăi pentru a putea pune un diagnostic corect.

În primă fază, detartrajul presupune înlăturarea depunerilor plăcii bacteriene și de tartru cu un aparat care folosește tehnologia pe bază de ultrasunete. Astfel, se va îndepărta stratul de tartru de pe fiecare dinte în parte. Îndepărtarea stratului de tartru nu va afecta nici sănătatea gingiilor tale, dar nici smalțul dinților. Înlăturarea bucăților de tartru persistent se va face cu ajutorul unor ustensile speciale.

În urma îndepărtării tartrului sau plăcii bacteriene, medicul stomatolog sau asistentul de profilaxie va recurge la următoarea etapă, reprezentată de un periaj profesional care are rol de curățare, dar și de îndepărtare a particulelor de tartru rămase pe suprafața smalțului dentar. Etapa finală o reprezintă în funcție de preferință, dar și de recomandarea medicului, periajul poate fi urmat de o tehnică numită Air Flow, procedura ce are ca scop îndepărtarea petelor cauzate de consumul de cafea, tutun. De obicei, rezultatele seamănă ușor cu o albire dentară.

Procedura Guided Biofilm Therapy, detartraj fără durere și 100% eficient

În cadrul Green Dental, medicii stomatologi apelează la o tehnologie de ultimă generație pentru îndepărtarea plăcii bacteriene într-un mod eficient și extrem de confortabil pentru pacient.

Este vorba despre Guided Biofilm Therapy, o procedură de detartraj care îndepărtează 100% placa bacteriană, eliminând complet durerea și disconfortul pacientului.

Prin intermediul metodei GBT, pacientul Green Dental beneficiază de o curățare subgingivală eficientă și o dezinfecție a spațiilor interdentare și a dinților.

Guided Biofilm Therapy poate fi utilizată cu succes pentru pacienții cu afecțiuni parodontale, cu tratamente protetice (coroane, fațete dentare) sau pentru cei care au aparat dentar și chiar implant.

Este important să menționăm că detartrajul este un tratament care se aplică și atunci când dinții și gingiile sunt deja afectați de tartru sau boala parodontală, pentru eficientizarea tratamentelor ulterioare.

În concluzie, tartrului poate fi prevenit ușor, dacă acordăm o importanță deosebită igienei dentare realizate acasă, dar și ședințelor de profilaxie realizate în cabinetul medicului dentist, cu rol esențial în prevenirea și îndepărtarea depunerilor de tartru.

Dacă zâmbetul tău nu e la fel de curat precum ți-ai dori, fă o programare acum la clinica Green Dental și ai grijă de sănătatea dinților pe termen lung.