elastice aparat dentar

Elastice aparat dentar: ce rol au și de ce trebuie înlocuite regulat


Angajamentul față de un tratament ortodontic poate intimida un pacient din cauza duratei sale îndelungate. Deși tratamentele ortodontice trebuie urmate pe termen lung, vă reamintim că efectele unui astfel de tratament sunt permanente. Lunile sau anii (în funcție de gravitatea malocluziei) alocați acestui tratament vor rezulta într-o dantură perfect aliniată pentru tot restul vieții. Despre ortodonție am scris nenumărate articole, dar de această dată intenționăm să detaliem componența unui aparat dentar și rolul fiecărei piese, de la brackeți, la elastice aparat dentar.

elastice aparat dentar

De la brackeți la elastice aparat dentar: ce intră în alcătuirea unui aparat ortodontic

Există mai multe componente ale aparatului dentar:

  • Brackeții, piesele metalice care se atașează pe suprafața dentară;
  • Arcul atașat de brackeți care asigură forța ajutătoare pentru mișcarea dinților.

Modulele care conectează brackeții sunt elastice, transparente, sau colorate care stabilizează firul arcului în poziție fixă. Aceste elastice sunt schimbate de medicul ortodont la fiecare ajustare a arcului sau a brackeților.

O altă componentă a unui aparat dentar, dar care nu este obligatorie pentru toți pacienții, e reprezentată de tractiunile sau elasticele intermaxilare. Aceste tracțiuni conectate la suporturile cu cârlige se utilizează pentru reglarea poziției maxilarului superior și a celui inferior. Conectând suportul dintelui superior cu cel inferior se ajustează de fapt poziția dintilor și poziția maxilarului sau mandibulei.

Ce trebuie să știi despre purtarea elasticelor

  • Personalizate pentru fiecare pacient, elasticele  aplică o presiune constantă necesară pentru a mișca dinții în poziția corectă. Condiția esențială a reușitei acestui accesoriu este purtarea constantă!
  • Aceste elastice aparat dentar fabricate din latex exercită o forță constantă asupra dinților, determinându-i să se alinieze corect.
  • Este necesară înlocuirea la anumite intervale de timp ca materialul să nu își piardă elasticitatea și, în consecință, eficacitatea. 
  • Este important de reținut că orice disconfort inițial este temporar. După primele zile de acomodare, elasticele se vor integra fără probleme în tratamentul ortodontic.
  • De asemenea, e important de reținut modul de prindere al elasticelor întrucât există diferite modalități de a prinde elasticul în funcție de nevoile pacientul. Indicațiile medicului cu privire la modul de prindere trebuie respectate cu fidelitate.
  • Singurele interdicții legate de elasticele intermaxilare este să nu le folosești atunci când mănânci. De asemenea, specialiștii noștri nu recomandă nicio strategie de accelerare a tratamentului: nici elasticele duble, nici purtarea lor în timpul masticației nu vor grăbi rezultatele finale. 

Sperăm că ați aflat informații noi și folositoare despre tratamentul ortodontic. Clinica Green Dental din București dispune de un ortodont care poate construi alături de tine planul de tratament personalizat pentru o dantură armonioasă. Programează-te acum!

aparat dentar transparent