Dinti ingalbeniti

Dinți îngălbeniți – cauze și sfaturi utile

Ultima modificare pe 24 februarie, 2021


Dinții albi și strălucitori sunt un deziderat pentru noi toți, însă foarte puține persoane au un zâmbet complet alb, în mod natural.

Studiile arată că 18-52% dintre oameni sunt nemulțumiți de culoarea dinților lor. În țări precum Statele Unite, albirea dinților este una dintre cele mai frecvent solicitate proceduri dentare într-o clinică stomatologică.

Dinții îngălbeniți sau colorați pot avea numeroase cauze. Astfel, îngălbenirea poate fi intrinsecă (din interior, cauzată de factori interni), extrinsecă (determinată de factori externi) și cauzată de înaintarea în vârstă.

Dinți îngălbeniți – cauze interne

Colorarea intrinsecă a dinților apare în structura internă a dintelui și este mai greu de curățat.

Iată care sunt principalii factori care pot determină colorarea intrinsecă a dinților:

factorii genetici: culoarea naturală a dinților este moștenită de la părinți sau bunici
• Anumite afecțiuni medicale sau medicamente pot contribui la îngălbenirea dinților. Administrarea tetraciclinei sau doxicilinei la copiii de vârste mici sau în perioada sarcinii, la mame, vor conduce la colorarea dinților. Pacienții care sunt supuși chimioterapiei se pot confrunta cu ingălbenirea dinților sau pătarea acestora. Gradul de îngălbenire ține de durata tratamentului și doza administrată
• Alimentația: Cafeaua, băuturile carbogazoase, fructele de pădure sau vinul roșu sunt potențiale cauze pentru dinții galbeni. Substanțe precum taninurile (din vinul roșu) intră în smalțul dinților și duc la colorarea acestora pe termen îndelungat
• Fumatul este una dintre principalele cauze ale dinților îngălbeniți, iar petele provocate de țigări sunt extrem de greu de îndepărtat. Cu toate acestea, fumătorii pot evita să aibă dinți galbeni respectând o igienă orală corespunzătoare (periaj dentar de două ori pe zi și folosirea aței dentare), dar și tratamente de profilaxie și de albire profesională la cabinetul medicului stomatolog.

Dinți îngălbeniți – cauze externe

Petele extrinseci de pe smalțul dinților, provocate de factori externi, apar ca urmare a stilului de viață și sunt mai ușor de îndepărtat.

Iată care sunt principalii factori care pot determina colorarea extrinsecă a dinților:

• Igiena orală deficitară este una dintre cauzele apariției dinților galbeni. În timp, în lipsa unui periaj dentar efectuat corect de cel puțin două ori pe zi, dar și a ședințelor de profilaxie profesională la cabinetul medicului stomatolog, se formează placa bacteriană ce duce la apariția tartrului, dar și la colorarea dinților
• Un traumatism dentar poate provoca fisuri în smalțul dintelui atât la copii, cât și la adulți.
• Bruxismul.

Înaintarea în vârstă

Dinții îngălbeniți pot avea drept cauză pur și simplu înaintarea în vârstă. Potrivit specialiștilor, vârsta reprezintă chiar principala cauză a îngălbenirii dinților.

Odată cu înaintarea în vârstă, smalțul dinților se subțiază, iar dentina, un țesut calcifiat de culoare gălbuie, este mai expusă, ceea ce duce la aspectul îngălbenit al dintelui.

Dinți îngălbeniți – sfaturi utile

Medicul stomatolog este cel care poate stabili dacă ai dinții îngălbeniți și care este cauza colorării acestora. În urma controlului efectuat în cabinetul medicului stomatolog, acesta va recomanda și cea mai bună soluție pentru remedierea problemei.

Procedura de albire profesională reprezintă o modalitate eficientă de a ne îmbunătăți culoarea naturală a dinților.

Pentru ca rezultatele să fie cele scontate, se recomandă ca înainte de albirea dinților să se fie efectuată o ședință de profilaxie dentară. Această ședință presupune detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, air-flow și fluorizare.

Un medic stomatolog va începe prin a-ți analiza culoarea dinților, iar albirea acestora se va face conform unei chei de culori. Împreună cu medicul stomatolog, poți stabili gradul de albire pe care ți-l dorești.

Albirea dinților cu peroxid se poate face și la domiciliu (home bleaching), însă este nevoie de o vizită la cabinetul medicului stomatolog pentru confecționarea de gutiere de plastic care ajută la susținerea gelului de albire pe dinți.

O altă modalitate de albire a dinților este periajul dentar cu o pastă de dinți cu efect de albire. Substanța activă din pasta de dinți cu efect de albire este peroxidul sub formă de particule fine, care are ca efect albirea suprafețelor vizibile ale dinților, fără a afecta smalțul acestora.

Este important de menționat că, pentru rezultate bune, această pastă de dinți trebuie folosită o tehnică de periaj dentar corectă, cu respectarea recomandărilor medicului stomatolog.

O altă modalitate eficientă de a evita îngălbenirea dinților este o alimentație corespunzătoare, respectiv consumul de alimente care au proprietăți de albire a dinților. Printre aceste alimente se numără morcovii, merele și lactatele. Acestea din urmă protejează dinții împotriva cariilor folosind conținutul bogat în proteine și acid lactic.

Este bine de știut că și guma de mestecat, cu efectul său mecanic, poate ajuta la albirea dinților, însă nu folosită în mod exagerat.

În concluzie, este important să reamintim că o igienă orală corespunzătoare, menținută cu ajutorul periajului dentar efectuat corect acasă, dar și prin ședințele de profilaxie realizate la cabinetul medicului stomatolog, de cel puțin două ori pe an, este cheia menținerii unor dinți strălucitori și sănătoși.

În plus, cei care vor să se bucure dinți strălucitori o perioadă mai lungă de timp pot apela oricând la specialiștii în estetică dentară, care cu ajutorul ultimelor tehnici și tehnologii îți vor putea reda rapid încrederea în zâmbetul tău.