Proteza dentara scheletata

Proteza dentară scheletată – ce este și când se recomandă


Atunci când implantul dentar nu reprezintă o opțiune pentru persoanele cu edentație parțială sau totală (lipsa unuia sau mai multor dinți), din anumite motive, cum ar fi existența unor boli sistemice (diabet, boli cardiovasculare), o alternativă poate fi proteza dentară scheletată, o lucrare protetică realizată la clinica stomatologică.

Rolul unei lucrări protetice este să ofere stabilitate pentru a spori eficiența masticației și confortul pacientului, să îndeplinească funcția de restaurare orală și estetică, dar și să prevină afectarea țesutului oral.

Proteza dentară scheletată sau proteza dentară cu bază metalică, fie ea parțială sau totală, reprezintă un mijloc eficient pentru restaurarea orală a dinților lipsă, având numeroase avantaje față de protezele dentare clasice (pe bază de acril).

Proteza scheletată Green dental

Ce este proteza scheletată

Potrivit studiilor, materialul cel mai frecvent utilizat pentru protezele dentare este rășina acrilică, care oferă caracteristici fizice, biologice și estetice acceptabile, costul fiind unul mai redus.

Cu toate acestea, în cazul folosirii acestui tip de lucrare protetică una dintre complicațiile care pot apărea este fisurarea sau ruperea bazei protezei din cauza forțelor exercitate de masticație.

Elementele metalice nu sunt observabile, deoarece se fixează sub limbă, în cazul protezei scheletate inferioare, sau pe cerul gurii, în cazul protezei scheletate superioare.

În zonele vizibile ale protezei scheletate, se utilizează un acrilat special de culoare roz pentru a înlocui gingia atrofiată sau acrilat alb pentru a înlocui dinții lipsă.

Elementele metalice nu sunt observabile, deoarece se fixează sub limbă, în cazul protezei scheletate inferioare, sau pe cerul gurii, în cazul protezei scheletate superioare.

Proteza dentară scheletată se poate ancora de dinții pe care se fixează prin sisteme metalice speciale cu capse, culise sau croșete.

Când se recomandă proteza scheletată

Medicul stomatolog poate recomanda proteza scheletată atunci când pe arcadele dentare (inferioară sau superioară) mai există dinți, însă nu există posibilitatea unei protezări fixe sau a inserării unor implanturi dentare.

Tratamentul cu implant dentar nu poate reprezenta o opțiune pentru pacienții care suferă de afecțiuni grave, precum boli cardiovasculare, tumori maligne sau afecțiuni osoase considerate severe, tulburări de coagulare a sângelui sau SIDA.

În cazul în care pacientului nu mai are dinți deloc pe arcadă, medicul stomatolog nu mai poate recomanda proteza dentară scheletată, cea mai bună opțiune în acest caz fiind implanturile dentare.

Avantajele protezelor dentare schelatate

Proteza dentară scheletată prezintă numeroase avantaje comparativ cu protezele clasice. Iată care sunt cele mai importante:

Stabilitate sporită conferită de baza din aliaj metalic

Un studiu care a evaluat stabilitatea, inclusiv în funcție de modificările termice, a trei tipuri de proteze dentare (proteze scheletale, proteze pe bază de rășină acrilică întărită la cald și turnată și proteze din rășină injectabilă) a relevat faptul că protezele cu schelet metalic au rămas cele mai stabile, nefiind influențate de salivă sau de procesul de masticație.

Confort și funcționalitate

Pentru a oferi un confort sporit pacientului și pentru a preîntâmpina probleme legate de alergii, proteza scheletată este realizată dintr-un aliaj hipoalergenic și biocompatibil.

În plus, deși vorbim despre o lucrare protetică mobilizantă, care poate fi îndepărtată de pacienți pentru igienizare, proteza scheletată nu se mișcă în timpul vorbirii și mestecării alimentelor datorită gradului sporit de stabilitate.

Totuși, trebuie menționat faptul că tratamentul cu implant dentar de tip All-on-4 reprezintă o variantă net superioară, întrucât oferă o stabilitate mărită.

Sistemul All-on-4 reprezintă o soluție de reabilitare orală completă a arcadei dentare cu ajutorul a patru implanturi, realizate fără grefe osoase, pe care se montează o lucrare protetică fixă, întreaga procedură fiind finalizată într-o singură zi.

Estetică îmbunătățită

Absența dinților influențează în mod negativ estetica facială, deoarece creează un aspect îmbătrânit al feței.

Cu ajutorul unei proteze dentare scheletate, dar și a celorlalte tratamente de înlocuire a dinților lipsă, estetica facială este mult îmbunătățită, conferind încredere și contribuind la asigurarea unei bune sănătăți orale.

Îngrijirea protezelor dentare scheletate

Numeroase studii indică faptul că igiena orală este extrem de importantă pentru pacienții care au optat pentru proteza dentară scheletată, dar și pentru alte tipuri de proteze dentare sau implanturi dentare.

Potrivit specialiștilor, absența unei igiene orale corecte poate conduce la acumularea de placă bacteriană care provoacă inflamarea gingivală. Mai mult, pare să existe, de asemenea, un risc mai mare de apariție a cariilor dentare (în special a cariilor radiculare).

În concluzie, importanța unui program integrat de întreținere a protezelor dentare cu vizite periodice la medicul stomatolog, inclusiv îngrijirea igienei orale și a protezelor dentare nu trebuie subestimată, ci trebuie să constituie un standard în practica dentară generală.