Ultima modificare pe 19 mai, 2022
Extracție molar de minte, când se recomandă și ce trebuie să știi
Cuprins
Măseaua de minte este al treilea molar al omului și se formează în jurul vârstei de 12 ani, dar erupe, de regulă, între 17 și 25 de ani.
Motivul pentru care molarul de minte erupe mai târziu decât ceilalți dinți permanenți este că are nevoie de spațiu pe arcada dentară matură pentru a crește în poziția corectă.
Atunci când se dezvoltă corect și sunt sănătoși, cei patru molari de minte, doi pe mandibulă și doi pe maxilar, ne ajută în procesul de masticație. În caz contrar, un molar de minte poate duce la infecții ale gingiilor, deteriorarea celorlalți dinți, dar și alte probleme, situație în care ar putea fi nevoie de extracția acestuia.
Extracție molar de minte. Când este recomandată de medicul stomatolog
În situația în care molarul de minte nu are suficient spațiu pe arcada dentară pentru a erupe sau a crescut într-o poziție greșită pot apărea numeroase probleme, așa cum puteți descoperi mai jos.
Este important să menționăm că este bine ca erupția unui molar de minte să fie monitorizată de către medicul stomatolog.
Acesta trebuie să urmărească dacă molarul de minte crește în poziția corectă, iar resturile de alimente sunt îndepărtate corespunzător din acea zonă a cavității bucale. În caz contrar, bacteriile se vor hrăni cu aceste resturi și vor favoriza apariția cariilor dentare.
Alte probleme ce pot apărea:
• Dacă un molar de minte nu erupe corect, igiena orală poate fi afectată. Pacientul nu poate folosi ața dentară pentru a îndepărta resturile alimentare dintre molarul de minte și măseaua din apropiere, existând pericolul apariției cariilor dentare
• Dacă un molar de minte erupe parțial, bacteriile pot afecta țesutul gingival și pot provoca infecții
• Dacă măseaua de minte nu are spațiu suficient, aces lucru ar putea conduce la înghesuirea sau deteriorarea dinților din vecinătate.
Medicul stomatolog va recomanda extracția molarului de minte în cazul apariției următoarelor simptome și manifestări orale:
• Dureri
• Infecții
• Chisturi
• Tumori
• Deteriorarea molarilor învecinați
• Infecții gingivale
• Carii dentare (dacă nu este posibil sau nu se dorește restaurarea molarului de minte)
Există însă și situații în care extracția molarului de minte nu este absolut necesară. Dacă măseaua de minte este sănătoasă, a ieșit complet din gingie, are o poziție corectă și poate fi igienizată ușor, atunci nu este necesară extracția. De asemenea, extracția molarului de minte nu este necesară dacă acesta nu a erupt și nu afectează masticația.
Extracție molar de minte. În ce constă operația chirurgicală
Extracția molarului de minte se face printr-o procedură chirurgicală, efectuată sub anestezie locală. În cazul în care molarul nu a trecut de gingie, medicul va efectua o incizie pentru îndepărtarea dintelui. Dacă erupția a fost finalizată, nu va mai fi nevoie de incizie
Durata intervenției depinde de fiecare pacient în parte.
Este importantă astfel alegerea cabinetului medicului stomatolog unde urmează să aibă loc intervenția, pentru că noile tehnologii disponibile pot asigura condiții mai sigure și pot permite o recuperare mai rapidă.
Extracție molar de minte. Complicații în cazul în care măseaua de minte nu e extrasă
După cum spuneam, dacă molarul de minte a erupt normal, el își poate îndeplini rolul în procesul de masticație.
Însă, dacă medicul stomatolog a recomandat extracția acestuia din motivele expuse mai sus, iar pacientul nu urmează sfatul acestuia, este posibil să apară numeroase complicații.
Iată câteva dintre posibilele complicații grave în cazul în care molarul de minte nu este extras:
• Infecția gingiilor din jurul molarilor de minte (pericoronarita) este o infecție care poate deveni gravă și care provoacă durere și umflături
• Carii profunde pe măseaua de minte ce pot afecta nervul dintelui și apariția unui abces
• Formarea chisturilor, în cazul în care molarul nu a străpuns gingia.
Extracție molar de minte. Durata recuperării
Perioada de recuperare după extracția molarului de minte poate să fie de până la două săptămâni. Pentru că uneori este nevoie de cusătură, rana are nevoie de timp pentru a se vindeca.
În primele zile, după extracția molarului de minte, este posibil să se formeze cheaguri de sânge și să apară umflături la nivelul gurii și obrajilor. Orice umflătură de la nivelul obrazului ar trebui să treacă în 2-3 zile.
Rigiditatea și durerea la nivelul maxilarului ar trebui să dispară în prima săptămână, când dentistul va scoate și firele în urma intervenției.
Este important ca în toată această perioadă să fie respectate sfaturile medicului stomatolog. Astfel, în primele zile, periajul dinților nu trebuie să fie agresiv, iar gura trebuie clătită cu apă sărată călduță o dată la fiecare două ore sau după mese.
De asemenea, fumatul trebuie evitat cel puțin 72 de ore după extracția molarului de minte.
În concluzie, molarii de minte necesită o atenție specială atunci când nu erup în poziția normală. Vizitele periodice la clinica stomatologică reprezintă cea mai bună soluție pentru a monitoriza situația, medicul fiind în măsură să recomande modul în care trebuie gestionat fiecare caz.