Ultima modificare pe 12 mai, 2023
Limba albă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Cuprins
Limba sănătoasă are, în mod normal, o culoare roz, dar se poate întâmpla să fie acoperită cu depozite de culoare albicioasă, cu aspect păstos. Limbă albă este numită în termeni medicali și limbă saburală. Cel mai frecvent, aceasta este o manifestare temporară care nu este gravă, mai ales dacă nu este însoțită de alte simptome, precum durere, inflamație, disconfort la înghițire, febra etc. Iată mai jos ce este limba albă (limba saburală), care sunt cauzele ei, cum se tratează și ce complicații pot apărea.
Cuprins:
- Ce este limba albă (limba saburală)
- De ce am limba albă? Cauzele limbii saburale
- Limba albă la copii
- Tratament pentru limba alba
- Limba albă – complicații posibile
- Limba încărcată – metode de prevenție
Ce este limba albă (limba saburală)
Limba este în mod normal netedă și de culoare roz, dar poate fi acoperită uneori de un strat albicios, care poate să fie uniform ori sub formă de pete, mai gros sau mai subțire. Specialiștii vorbesc în acest caz de limbă albă sau limbă saburală, dar aceasta mai este cunoscută ca limbă încărcată. În funcție de cauzele apariției depozitelor albicioase, se pot manifesta sau nu diverse alte simptome, precum durerea sau febra.
De ce am limba albă? Cauzele limbii saburale
Raspunsul la întrebarea “De ce am limba albă?” poate fi unul complex. Variațiile de culoare ale limbii sunt normale, dar acest organ poate fi afectat de diverse boli și leziuni inflamatorii, infecțioase sau tumorale.
Printre cauzele mai rare ale limbii albe se numără micozele și candidoza, o boală provocată de o ciupercă, Candida albicans.
Cel mai frecvent, limba încărcată este consecința acumulării de bacterii și de resturi celulare, dar și a faptului că papilele de la suprafața acesteia s-au îngroșat.
Anumite probleme de sănătate, substanțe și obiceiuri pot crește riscul de limbă saburală:
- Diabetul zaharat
- Vârsta precoce sau înaintată
- Administrarea de antibiotice
- Deficitul de fier sau vitamina B12
- Febra prelungită
- Sistemul imunitar slăbit
- Purtarea protezelor dentare
- Igiena orală proastă
- Respirația pe gură
- Xerostomia (gura uscată)
- Consumul de tutun
- Consumul de alcool (mai mult de o băutură alcoolică zilnic)
- Tratamentele anticancer
- Hipotiroidismul
Limba încărcată de la stomac, limba încărcată de la fiere, un stil de viață nesănătos, cancerul oral – mai jos ai detaliate cele mai frecvente cauze ale limbii albe.
Un stil de viață nesănătos
Cel mai des, limba albă este semnul unei igiene orale deficitare. Papilele limbii, care formează mici reliefuri la suprafața ei, se pot inflama dacă gura nu este îngrijită corespunzător. Germeni, resturi alimentare sau de băuturi și celule moarte se pot acumula între papilele gustative, cauzând treptat apariția unei pelicule albe.
Mâncărurile și băuturile prea fierbinți pot cauza apariția aftelor, ce pot contribui la rândul lor la formarea aceleiași pelicule albe pe limbă, la fel și fumatul, consumul de alcool și deshidratarea. De multe ori, în acest caz, limba încărcată este asociată cu halena (mirosul neplăcut al gurii).
Infecțiile, precum candidoza
Limba albă poate fi simptomul unei infecții, cel mai frecvent provocată de o ciupercă, Candida albicans, caz în care se vorbește de candidoză. Infecția poate apărea, de exemplu, în urma unui tratament cu antibiotice ori pe fondul unui dezechilibru al microbiotei, care împiedică digestia corectă a alimentelor și blochează tranzitul.
Candida albicans profită de acest lucru pentru a se prolifera nu numai în gură, ci în tot tractul digestiv. În acest caz, depozitele de pe limbă sunt mici pete rotunde de culoare alb-crem și sunt asociate cu un gust metalic în gură. Depozitele pot fi eliminate prin răzuire.
Candidoza mai poate fi favorizată de administrarea de corticosteroizi, de diabetul zaharat, de purtarea unor proteze dentare care nu au fost reglate corespunzător sau de sarcină.
Leucoplazia
Leucoplazia este o afecțiune precanceroasă. Boala are ca simptome formarea de leziuni albicioase în cavitatea orală, pe limbă, gingii, în interiorul obrajilor și pe cerul gurii. Leziunile, care pot fi sau nu omogene, nu dispar prin răzuire, așa cum este cazul depozitelor albicioase apărute din cauza igienei defectuoase.
Cel mai frecvent, leucoplaziile sunt cauzate de fumat, iar asocierea cu alcoolismul crește riscurile. Igiena precară și deficitul de vitamine se mai numără printre posibilele cauze, dar și anumite virusuri, precum Epstein-Barr ori HIV.
Deși este vorba despre leziuni precanceroase, nu este obligatoriu ca acestea să evolueze în cancer oral, iar progresia lor este oricum lentă, de până la zece ani. Totuși, toate formele de leucoplazie trebuie să fie diagnosticate și monitorizate. Prima vizită trebuie să fie făcută la medicul dentist, iar, dacă este necesar, acesta poate trimite pacientul la un chirurg. În multe cazuri se intervine chirurgical, procedura fiind asociată cu radioterapie.
Lichenul plan oral
Lichenul plan este o boală inflamatorie cronică și recidivantă, în general benignă, care afectează pielea, anexele și mucoasele malpighiene. Lichenul plan oral are ca simptome ramificații albe prezente pe limbă, gingii dureroase și răni.
Nu se cunoaște cu exactitate cauza, dar se crede că este o afecțiune autoimună. Boala nu este transmisibilă, iar pacientul trebuie să fie monitorizat, pentru ca aceasta să nu devină malignă.
Limba geografică
Aceasta este o afecțiune inflamatorie, dar inofensivă, cunoscută sub termenul medical glosită migratorie benignă. În mod normal, limba este acoperită cu proeminente scurte și fine, asemănătoare firelor de păr. În cazul limbii geografice, pe limbă apar pete ca niște insule roșii, cu marginile ușor ridicate. Deși simptomele pot părea spectaculoase, boala nu provoacă probleme de sănătate, dar este însoțită uneori de disconfort al limbii și sensibilitate la diverse substanțe, de exemplu, sare sau condimente.
Stresul
Gura reacționează la starea de stres prin reducerea secreției de salivă. Gura uscată (xerostomia) este asociată cu o serie de alte probleme, de la un gust neplăcut la limbă albă și carii dentare, favorizate de creșterea acidității din cavitatea orală.
În plus, în cazul unui stres cronic, multe persoane au tendința de a fuma mai mult, de a consuma alcool în exces și de a-și neglija stilul de viață, inclusiv consultațiile medicale pentru rezolvarea acestor probleme.
Alterarea stării de sănătate generale, de exemplu, limba încărcată de la stomac sau limba încărcată de la fiere
Formarea peliculei albe de pe limbă poate avea drept cauză și alterarea stării de sănătate generale, pe fondul unor boli sistemice, digestive ori cardiace sau al febrei.
De exemplu, limba saburală poate fi un semn al bolii de reflux gastroesofagian. În mod normal, în timpul digestiei, sfincterul esofagian interior împiedică conținutul stomacului să revină în esofag. În cazul bolii de reflux, aciditatea stomacului provoacă arsuri ale esofagului, dar și uscarea și albirea limbii.
În unele cazuri, constipația poate fi cauza albirii limbii. Explicația este aceea că afecțiunea dezechilibrează microbiota și, în timp, flora întregului tract digestiv și din gură.
De asemenea, anumite alergii au ca rezultat reacții cutanate precum eczema sau psoriazisul, asociate cu o limbă saburală.
Sifilisul este o infecție bacteriană, transmisibilă pe care sexuală, care are printre simptome și limba albă.
Limba albă la copii
În cazul sugarilor, mai ales cei alăptați, limba poate deveni albă după hrănire. În cazurile cele mai frecvente, limba albă la copii este rezultatul acumulării resturilor de lapte, dar, dacă persistă culoarea albicioasă între mese, este posibil ca sugarul să fi dezvoltat afte sau o micoză. În acest caz, medicul va prescrie un tratament, deoarece aftele sunt provocate de o ciupercă.
Tratament pentru limba albă
Limba încărcată este un semn că ceva nu funcționează în organism. Primul pas este stabilirea unui consult, cel mai adesea la medicul dentist, pentru diagnosticarea cauzelor și stabilirea unui eventual tratament pentru limba alba.
Dacă limba saburală este o consecință a igienei bucale deficitare, medicul dentist va oferi pacientului sfaturile potrivite pentru un periaj corect al dinților și limbii. Măsurile de igienă orală trebuie să fie completate cu cele legate de stilul de viață: o hidratare corespunzătoare, alimentație sănătoasă, în care să fie incluse și iaurturile, pentru echilibrarea microbiotei și a florei bucale, și evitarea consumului de alcool și tutun.
Dacă stresul este cauza depozitelor albicioase de pe limbă, atunci este necesară gestionarea acestei situații, prin diverse terapii comportamentale și cognitive recomandate de un specialist. Totuși, înainte de a trece la gestionarea propriu-zisă a stresului, trebuie să fie identificați factorii care au provocat această stare.
Întotdeauna tratamentul limbii albe este stabilit în funcție de diagnostic, urmărindu-se eliminarea cauzei. De exemplu, în cazul micozelor precum candidoza sunt prescrise tratamente antifungice. Pentru limba încărcată de la stomac, de exemplu, în cazul refluxului esofagian, vor fi recomandate un tratament și o dietă care să elimine această problemă.
În cazul limbii geografice nu se va prescrie un tratament propriu-zis, dar medicul poate recomanda soluții pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, nici lichenul plan oral nu impune un tratament, dar medicul poate recomanda ape de gură și spray-uri cu steroizi, pentru reducerea disconfortului provocat de durerile gingivale și arsuri.
Sifilisul se numără printre una dintre cele mai grave cauze ale limbii albe. Netratat, acesta poate afecta sistemul nervos și alte probleme de sănătate serioase. Tratamentul este simplu, un antibiotic, deci consultarea unui medic este esențială.
Tot o problemă de sănătate gravă este și leucoplazia, eliminarea leziunilor făcându-se pe cale chirurgicală.
Limba albă – complicații posibile
Cel mai frecvent, depozitele de culoare albicioasă de pe limbă nu sunt o problemă decât dacă sunt însoțite și de alte simptome, ca mâncărimile, arsurile ori un gust neplăcut.
Un depozit de culoare albicioasă apărut brusc necesită consultarea cât mai rapidă a unui medic. Acesta va efectua un examen clinic și va prescrie, dacă el consideră necesar, analize mai amănunțite.
Uneori limba albă poate fi o etapă premergătoare a unui cancer oral, deci este esențial să se identifice cauza, pentru stabilirea tratamentului adecvat, dacă este necesar.
Limba încărcată – metode de prevenție
În unele cazuri, de exemplu diverse boli sau infecții, limba albă nu poate fi prevenită.
Totuși, la nivel general, prevenirea formării de depozite albicioase pe limbă se face în primul rând printr-o bună igienă orală: periajul dinților de minimum două ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel puțin două minute. Este recomandat ca periajul să fie completat de folosirea aței dentare – sau a unui duș bucal – și să aibă în vedere și curățarea limbii de pelicula depusă, dacă este cazul. Apele de gură nu trebuie să conțină alcool decât dacă acestea au fost recomandate de medicul stomatolog. Apele de gură medicinale nu sunt recomandate oricum pe termen lung, pentru că pot dezechilibra flora bucală.
Consultul stomatologic regulat, o dată la șase luni sau mai des, dacă este necesar, se mai numără printre metodele prin care pot fi prevenite afecțiunile din sfera cavității orale, inclusiv limba saburală.
Nu în ultimul rând, consumul adecvat de lichide și o alimentație care să respecte echilibrul bacterian al limbii și intestinului sunt recomandate pentru prevenirea limbii albe. Aceasta presupune creșterea consumului de fibre alimentare, dar și limitarea produselor care conțin zahăr. Reducerea sau eliminarea băuturilor alcoolice, a ceaiului negru, cafelei și tutunului se mai numără prin măsurile legate de stilul de viață care pot ajuta la prevenirea limbii saburale.
Cu ce se curăță limba încărcată – Tratament naturist pentru limba albă
În cazul în care limba saburală este cauzată doar de o acumulare de bacterii, poți fi încercate și tratamente naturiste. Totuși, este esențial ca acest simptom să fie evaluat de un medic, singurul în măsură să stabilească un diagnostic și un plan de tratament. Cu ce se curăță limba încărcată? Iată mai jos câteva exemple de tratament naturist pentru limba albă:
- Periajul cu bicarbonat de sodiu – poate elimina reziduurile și reduce nivelul de aciditate din cavitatea orală. Se face o pastă din bicarbonat și puțină apă și se periază limba, apoi se clătește.
- Sarea de mare – în combinație cu apă, se folosește tot la periajul cavității orale. Sarea are proprietăți antibacteriene.
- Ulei de cocos – gargara cu ulei de cocos, timp de 10 minute, poate ajuta la curățarea cavității orale. Uleiul de cocos are proprietăți antibacteriene.
În concluzie, limba albă oferă indicații asupra stării de sănătate a organismului, putând fi asociată cu afecțiuni diverse, mai mult sau mai puțin grave. Adoptarea unor măsuri corecte de igienă orală și consultarea unui medic stomatolog sau generalist se numără printre măsurile inițiale care trebuie să fie luate, urmate de stabilirea unui tratament adecvat, dacă este cazul.
Sursa foto: Freepik
Resurse:
https://www.mayoclinic.org/symptoms/white-tongue/basics/causes/sym-20050676
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17654-white-tongue
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/white-tongue
https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-tongue-your-health