Alveolita postextracțională: cauze, simptome, tratament și prevenție

Ultima modificare pe 12 mai, 2023


Alveolita dentară este cea mai frecventă complicație care poate apărea după extracția unui dinte. Pacientul simte o durere pulsatilă intensă cauzată de expunerea osului la locul extracției și necesită îngrijirea unui specialist. Medicul dentist va evalua situația și va decide cel mai potrivit tratament în acest caz. Iată mai jos tot ceea ce trebuie să știi despre alveolită, de la tipuri la cauze și de la simptome la tratament.

Cuprins:

 • Ce este alveolita postextracțională
 • Tipuri de alveolită
 • Cauzele alveolitei dentare postextracționale
 • Alveolita uscată și umedă – Factori de risc
 • Simptomele alveolitei postextracționale
 • Cât durează alveolita și ce tratament se impune
 • Complicațiile alveolitei postextracționale
 • Cum să previi o infecție după extracție măsea sau dinte

Ce este alveolita postextracțională

Alveolita este o infecție care afectează alveola dentară, respectiv cavitatea din maxilar în care este plasat dintele. În urma unei extracții dentare, peretele alveolei se poate inflama. După extracție, se formează un cheag de sânge în alveolă, pentru a proteja osul, permițând sigilarea acestuia și vindecarea în bune condiții. Atunci când cheagul se rupe sau se descompune prematur, osul este expus. De asemenea, pot fi expuși și nervii din zonă. Cel mai frecvent, alveolita apare după extracția măselelor de minte, mai ales a celor din maxilarului inferior. Alveolita se poate produce, de obicei, la câteva zile sau săptămâni după extracția dentară, ceea ce o deosebește ușor de durerile postoperatorii considerate normale. De obicei, alveolita durează 10 – 20 de zile.

Tipuri de alveolită

Există două forme principale ale acestei complicații dentare postoperatorii: 

 • alveolita uscată, care este cea mai frecventă și care este caracterizată de lipsa cheagului de sânge
 • alveolita umedă, care prezintă o acumulare de sânge de culoare mai închisă și în timpul căreia se poate forma puroi.

Cauzele alveolitei dentare postextracționale

Cauzele alveolitei postextracționale nu sunt pe deplin înțelese, dar se știe că sunt asociate cu un proces de vindecare incorect, cu o problemă legată de cheagul de sânge care ar trebui să se formeze după extracția dintelui

Uneori, acest cheag de sânge după extracție măsea sau dinte poate să fie eliminat dacă:

 • periezi dantura foarte energic
 • folosești apa de gură prea devreme sau excesiv
 • mesteci prea aproape de zona extracției în primele ore de la intervenția chirurgicală.  
 • Atunci când acest cheag este absent, alveola este expusă acțiunii florei bacteriene a cavității bucale și a altor agenți patogeni, dezvoltându-se astfel alveolita după extracție.  

Alveolita postextracțională este o complicație care poate apărea mai rar, în 2 până la 5% din cazurile de extracții simple. Procentul crește la 20 – 35% în cazul extracțiilor care necesită o intervenție chirurgicală laborioasă.

 

Alveolita uscată și umedă – Factori de risc

Anumiți factori legați de stilul de viață pot crește probabilitatea de producere a alveolitei uscate. Alveolita uscată poate apărea în general la persoanele cu o imunitate scăzută, cu boli care pot întârzia procesul de cicatrizare, ca diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, sau aflate în tratament cu medicamente anticoagulante.

Printre alți factori de risc se numără:

 • Fumatul după extracție – pentru că anumiți compuși chimici pot împiedica sau întârzia procesul de vindecare și pot infecta locul rănii. Acțiunea de inhalare a fumului de țigară poate deplasa prematur cheagul de sânge.
 • Afecțuni dentare – boala parodontală cronică, cariile netratate, tartrul, infecții ale dintelui sau gingiilor curente sau anterioare din zona în care s-a efectuat extracția pot încetini sau împiedica vindecarea gingiei după extracție.
 • Contraceptivele orale – pentru că nivelurile ridicate de estrogen pot influența negativ procesele normale de vindecare. De altfel, cele mai frecvente cazuri de alveolită sunt înregistrate în rândul femeilor, mai ales dacă fac tratament hormonal.
 • Igienă orală deficitară – nerespectarea instrucțiunilor medicului dentist privind îngrijirea și igiena postoperatorie.

Alveolita umedă, care poate apărea la câteva săptămâni după extracție și se poate produce din cauza blocării reziduurilor alimentare în alveolele dentare.

Simptomele alveolitei postextracționale

Principalul simptom al alveolitei postextracționale este durerea intensă care apare la câteva zile după extracția dentară. Durerea se poate extinde de la cavitate la urechi, ochi, tâmple sau gât, pe aceeași parte a feței unde a fost efectuată extracția. 

De asemenea, printre simptome se pot număra: 

 • dificultate la deschiderea gurii
 • un gust neplăcut și halitoză
 • febră, între 37,2 și 37,8° C, în alveolita uscată, mai crescută în alveolita umedă
 • stare de oboseală ușoară
 • insomnie provocată de durerea severă
 • inflamația membranei mucoase în zona alveolei
 • miros urât degajat din alveolă, atunci când este tamponată.

În cazul alveolitei uscate, pacientul poate să constate pierderea parțială sau completă a cheagului de sânge la locul extracției dintelui, cavitatea fiind goală. 

În cazul alveolitei umede, durerile sunt mai moderate decât la cea uscată, iar printre simptome se mai pot număra:

 • mărirea ganglionilor limfatici
 • inflamarea vestibulului (parte a urechii interne), 
 • sângerare 
 • puroi, semn de  infecție după extracție măsea sau dinte

După o extracție dentară, este normal să simți durere și disconfort. Dar, dacă durerea nu poate fi controlată cu analgezicele prescrise de medicul dentist și nu scade în intensitate, ci, dimpotrivă se agravează sau este asociată cu alte simptome, este recomandat să faci rapid o programare la medicul dentist. 

Alveolita se vindecă singură? Cât durează alveolita și ce tratament se impune

Dacă te întrebi cât durează alveolita, trebuie să știi că această infecție după extracție măsea sau dinte evoluează adesea spontan spre vindecare. Alveolita se vindecă singură după aproximativ zece zile, dar această perioadă poate fi redusă dacă pacientul este tratat. 

Tratamentul alveolitei uscate constă în principal în analgezice, care au ca scop reducerea durerilor. 

Ce antibiotic se ia pentru alveolită

În ceea ce privește alveolita umedă, aceasta necesită tratament cu antibiotice și analgezice. Medicul dentist este cel care decide ce antibiotic se ia pentru alveolită. Dacă îngrijirea locală este efectuată foarte devreme și pacientul nu face febră, este posibil să nu fie necesară prescrierea de antibiotice.

Îngrijirea locală poate consta, de exemplu, în clătirea cu soluție salină sau antiseptică și aplicarea de pansamente intraalveolare. De asemenea, dacă este necesar, medicul dentist va curăța alveola și o va trata cu soluții antiseptice.

Complicațiile alveolitei postextracționale

Deși este dureroasă, alveolita uscată duce rareori la complicații grave.

Pe de altă parte, în lipsa unui tratament adecvat, alveolita umedă poate să ducă la complicații, cum ar fi osteita alveolară, sinuzita maxilară, flegmonul, periostita acută, osteomielita. 

Cum să previi o infecție după extracție măsea sau dinte

În general, igiena orală corectă înainte de extracție și respectarea bunelor practici în timpul intervenției – prelucrarea antiseptică corectă a țesuturilor și îndepărtarea completă a fragmentelor dentare și a țesuturi infectate (granuloame) – sunt principalii factori de prevenire a alveolitei uscate.

Respectarea recomandărilor medicului dentist este esențială ca să previi o infecție după extracție măsea. Printre aceste recomandări, care trebuie să fie respectate în primele trei zile de la extracția dintelui, se numără:

 • Menținerea unei comprese pe alveolă și schimbarea regulată a acesteia, timp de două-trei ore, pentru a susține formarea cheagurilor de sânge
 • Evitarea excesului de apă de gură în primele 24 de ore de la extracție
 • Periajul blând al dinților în zonă
 • Mestecarea alimentelor cu alți dinți
 • Evitarea alimentelor cu efect iritant, de exemplu, cele acre, sărate și picante, a celor calde sau reci, a celor dure. De asemenea, este recomandată evitarea lactatelor, care pot susține inflamația în organism
 • Evitarea fumatului

Pacientul ar trebui să evite să atingă cu limba zona respectivă, să scuipe sau să bea lichide cu paiul, pentru a nu deplasa cheagul format. 

Totodată, se recomandă evitarea exercițiilor fizice și a băilor fierbinți în primele 24 de ore de la intervenție, pentru a preveni o infecție după extracție măsea sau dinte. 

Dacă ai fost supus recent unei extracții dentare și te confrunți cu simptomele prezentate mai sus, este recomandat să mergi imediat la cabinetul stomatologic pentru un consult de specialitate. Medicul dentist este cel mai în măsură să evalueze situația și să recomande cel mai potrivit tratament.

 

Sursa foto: Freepik

Resurse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23316597/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3868844/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-socket/symptoms-causes/syc-20354376

https://www.msdmanuals.com/professional/dental-disorders/dental-emergencies/postextraction-problems

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17731-dry-socket

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/dry-socket