Ultima modificare pe 22 februarie, 2023
Remodelarea gingivală: gingivectomie, gingivoplastie, recomandări
Cuprins
Gingiile, similar dinților, au nevoie de îngrijire. Anumite patologii ale gingiilor, precum pungile parodontale sau hiperplazia gingivală, precum și o conformație anormală a acestora pot fi tratate prin diverse tehnici chirurgicale de remodelare gingivală. Printre acestea se numără gingivectomia și gingivoplastia. Iată mai jos care este diferența dintre gingivectomie și gingivoplastie, când sunt ele recomandate, ce implică aceste proceduri chirurgicale și cât durează recuperarea.
Cuprins:
- Ce este gingivectomia
- Ce este gingivoplastia
- Gingivectomie și gingivoplastie – când sunt recomandate?
- Metode de efectuare a remodelării gingivale – laser sau bisturiu
- Recuperarea după remodelarea gingivală
- Riscurile remodelării gingivale
Ce este gingivectomia?
Gingivectomia este procedura chirurgicală prin care medicul îndepărtează o parte a gingiei care înconjoară unul sau mai mulți dinți, în cazul unor afecțiuni precum boala parodontală și gingivita. Tratamentul este, de asemenea, folosit pentru a îndepărta țesutul gingival suplimentar din motive estetice, de exemplu, pentru a-i oferi pacientului un zâmbet mai armonios.
Ce este gingivoplastia?
Gingivoplastia este o intervenție chirurgicală care constă în remodelarea conturului gingiilor și poate să fie efectuată după o gingivectomie, o grefă de gingie (o intervenție chirurgicală prin care se adaugă țesut gingiilor în cazuri precum retracția acestora), dar și în scop estetic. Gingivoplastia permite pacienților să aibă un zâmbet mai frumos ori să finalizeze un tratament stomatologic, dacă gingiile nu au un aspect natural.
Ambele proceduri de chirurgie stomatologică sunt efectuate de un parodontolog, care este specializat în tratamentul gingiilor și al structurilor de susținere a dinților.
Gingivectomie și gingivoplastie – când sunt recomandate?
Inițial, gingivectomia a fost dezvoltată ca metodă de tratament a bolii parodontale. Medicul dentist poate să recomande unui pacient gingivectomia în cazul unei retracții gingivale provocate de factori precum:
- pungile parodontale – în acest caz, gingia nu mai acoperă dintele ermetic. Aceste pungi pot acumula resturi de alimente și pot adăposti colonii de bacterii, zona fiind dificil de menținut curată
- boala parodontală persistentă, dacă tratamentul prin chiuretaj dentar nu a avut rezultatele scontate
- hipertrofie gingivală (excesul de țesut în jurul dinților) – poate avea drept cauză, de exemplu, administrarea unor medicamente contra hipertensiunii arteriale sau epilepsiei (nifedipină, ciclosporină etc.). Pe de altă parte, în unele cazuri nu există o cauză bine stabilită.
- gingivita – în acest caz, are rolul de a preveni deteriorarea viitoare a gingiilor, oferindu-i medicului acces mai ușor la dinți pentru curățare
- infecții bacteriene
- leziuni gingivale
- fibroză idiopatică
Afecțiunile gingiilor provoacă adesea formarea unor deschideri în partea inferioară a dinților, care pot favoriza la rândul lor:
- apariția plăcii bacteriene
- apariția tartrului
- acumularea de bacterii, ce pot cauza infecții și alte probleme stomatologice suplimentare.
Gingivectomia poate să fie recomandată dacă se constată o boală a gingiilor sau o infecție în timpul unui consult sau al unei operațiuni de curățare, având rolul de a limita progresia acestor probleme.
Pe de altă parte, gingivoplastia este în multe cazuri opțională, fiind utilizată pentru modelarea țesuturilor sănătoase care susțin dinții, dacă acestea au un aspect neobișnuit sau când nu s-au format normal, din cauza unor defecte genetice, boli sau traumatisme.
Contraindicațiile remodelării gingivale
În situații rare, gingivectomia este contraindicată. Este vorba despre:
- o stare proastă a sănătății gingivale
- înălțimea gingiei mai mică de 3 milimetri
- pungile parodontale asociate cu leziuni intraosoase
- nevoia de corecții osoase
- prezența unor factori de risc pentru endocardita infecțioasă, caz în care este necesar sfatul medicului cardiolog
- o igienă orală precară.
Metode de efectuare a remodelării gingivale – laser sau bisturiu
Procedura fiind una chirurgicală, aceasta poate să fie efectuată fie în mod clasic, cu bisturiul, fie cu laserul. Acesta din urmă are avantajul de a fi mai precis și permite cauterizarea mai rapidă a țesuturilor, dar și reducerea riscului de posibile infecții care poate apărea după folosirea de instrumente metalice contaminate. Nu în ultimul rând, gingivectomia efectuată cu laserul permite pacientului o vindecare mai rapidă.
Pe de altă parte, procedurile cu laser sunt mai costisitoare decât cele clasice și necesită mai multă pregătire.
Care sunt etapele remodelării gingivale?
Dacă medicul stomatolog ți-a recomandat o gingivectomie, trebuie să știi că aceasta este o procedură chirurgicală care durează maximum o oră, în funcție de cantitatea de țesut gingival ce va fi îndepărtată. Dacă este vorba despre un singur dinte, cel mai probabil va reuși să efectueze remodelarea gingivală într-o singură ședință. Gingivoplastia poate să dureze câteva minute. Pe de altă parte, remodelarea majoră a gingiilor poate necesita vizite multiple la specialistul parodontolog.
Înainte de o gingivectomie sau de o gingivoplastie, medicul va efectua un detartraj și un periaj profesional, pentru eliminarea completă a bacteriilor și tartrului din zonele din jurul dinților.
În general, pașii pentru remodelarea gingivală sunt următorii:
- anestezierea zonei
- incizia țesuturilor moi cu ajutorul bisturiului sau al unui instrument cu laser.
- eliminarea resturilor de țesuturi și remodelarea liniei gingiei.
Pasul final constă în aplicarea unui pansament parodontal, o substanță moale și cu textura unui chit, pentru a proteja gingiile în timpului procesului de vindecare.
Recuperarea după remodelarea gingivală
În general, plaga de după o procedură de remodelare gingivală dispare în aproximativ o săptămână până la zece zile, însă este esențial să respecți recomandările medicului curant.
După trecerea efectului anestezicului, în câteva ore, durerea poate fi mai acută sau mai persistentă. Medicul poate să recomande analgezice fără prescripție medicală, de exemplu, ibuprofenul, pentru ameliorarea durerii. Compresele reci pe obraz, în zona afectată, pot ajuta, de asemenea, la calmarea durerilor. Totodată, medicul poate să recomande folosirea unei ape de gură antiseptice.
Alimentația va fi una specială în zilele care vor urma procedurii. Este recomandat consumul de alimente moi, care să nu irite sau să deterioreze gingiile și să împiedice procesul de vindecare. Sunt de evitat alimentele crocante sau picante. După un prealabil consult la medicul dentist, pacientul poate să revină la alimentația sa normală.
Este foarte important să-ți păstrezi gura curată în timpul fazei de vindecare. Dinții protejați de pansamentul parodontal nu se periază, dar ceilalți trebuie să fie curățați, evitând cu atenție zona operată.
Gingiile își vor recăpăta un aspect normal în trei până la patru săptămâni. Poate însă să dureze două până la trei luni pentru ca țesutul să se vindece complet.
Riscurile remodelării gingivale
Nu există riscuri majore în cazul gingivectomiei ori al gingivoplastiei. Rar, pot apărea infecții și sângerări prelungite, dar și recidivă hipertrofică, defecte de cicatrizare sau retracții gingivale secundare. În general, sângerările ar trebui să se oprească în 48 de ore.
Consultă imediat medicul dentist dacă:
- sângerarea nu oprește
- durerile sunt mari și nu se ameliorează în timp, în pofida tratamentului
- se formează puroi
- ai febră
- zona operată este anormal inflamată
- pansamentul parodontal se desprinde în câteva zile.
În concluzie, remodelarea gingivală are ca scop îndepărtarea excesului de țesut care acoperă partea vizibilă a dinților sau refacerea liniei gingiilor sănătoase. Procedurile chirurgicale pot fi efectuate pentru a facilita igiena orală și/ sau pentru a îmbunătăți aspectul zâmbetului. Sunt disponibile diferite tehnici chirurgicale, în funcție de caz, iar utilizarea laserului reprezintă cea mai modernă soluție în acest sens. Medicul stomatolog este singurul în măsură să-ți ofere recomandări pentru o procedură de remodelare gingivală și, de asemenea, să pună la punct un plan de tratament.
Sursa foto: Freepik
Resurse
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/gingivectomy
https://www.medicalnewstoday.com/articles/gingivectomy
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/gingivectomy
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/gingivoplasty