Ultima modificare pe 11 august, 2020
Sangerari gingivale: ce le declanșează și cum le poți opri
Cuprins
Sângerările gingivale, indiferent de cauza lor, nu sunt o caracteristică a unei danturi sănătoase sau al unui organism sănătos. Cauzele acelor sangerari gingivale variază, de la gingivită incipientă la anemie, tartru, consumul excesiv de alcool și tutun. Netratate, aceste sângerări vor determina, în timp, parodontoza.
Sangerari gingivale – simptom prevestitor al altor afecțiuni
Gingiile sănătoase sunt roz (nu roșii), ferme, solide și nu prezintă sângerări. Atunci cand sunt inflamate si sângerează, e posibil să fie un simptom al gingivitei. Consecința gravă a gingivitei netrate este parodontoza, despre care puteți citi mai multe aici sau puteți urmări clip-ul de mai jos.
Oprire sangerari gingivale
Internetul abundă în sfaturi privitoare la remedii naturiste pentru sângerările gingivale. Indiferent de remediul ales și încercat, de la felii de lămâie la infuzie de mușețel, reflexoterapie, acupunctură, nici una dintre așa-zisele soluții de mai sus nu vor vindeca permanent gingiile și nu vor preveni apariția parodontozei. Sucul de lămâie va stopa temporar sângerarea dar cu siguranță nu va trata cauza acesteia și nu o va împiedica să reapară.
Iată care sunt modalitățile recomandate de specialiștii Green Dental din București pentru a opri definitiv sângerările gingivale:
1. Două minute de două ori pe zi
Durata potrivită pentru un periaj dentar corect este de minim două minute, timp suficient pentru a îndepărta placa bacteriană și a resturilor de alimente care, lăsate să se acumuleze, pot irita gingiile, conducând la apariția gingivitei. Formula ideală: două minute x două ori/zi. Periază-ți dinții timp de două minute, de două ori pe zi, iar în acest mod, sănătatea gingiilor, a dinților și prospețimea respirației vor fi asigurate.
2. Atenția distribuită egal tuturor suprafețelor
În timpul periajului e ușor să omiți anumite zone, mai ales acelea greu de accesat precum spațiile interdentare. Periază cu atenție suprafețele exterioare și cele interioare ale tuturor dinților precum și suprafețele de mestecare.
3. Periajul reușit nu este unul agresiv
Când vorbim de îngrijirea orală, agresivitatea nu determină gradul de curățare. Din contră, un periaj prea dur și rapid va leza smalțul dentar în loc să îl îngrijească. De aceea este esențial să fii delicat în timpul periajului și să te asiguri că periuța utilizată nu are mai mult de 3 luni de la prima utilizare.
4. Nu uita de linia gingivală
Linia gingivală poate acumula foarte ușor depunerile acelea nedorite de placă bacteriană. Un periaj corect include îndepărtarea plăcii bacteriene din această zonă precum și din spațiile dintre dinți. Utilizând ațe dentare sau periuțele interdentare, linia gingivală va fi protejată de tartru și bacterii. Sfatul specialiștilor este să folosești mișcări circulare sau eliptice orientând periuța de dinți spre gingie, la un unghi de 45 de grade.
5. Acordă atenție și limbii
E important să ne amintim că și limba poate deveni un focar de bacterii dacă nu îi acordăm atenția cuvenită. Rutina completă de îngrijire orală nu se încheie fără periajul limbii. Curățarea delicată a limbii poate ajuta la împrospătarea respirației și la eliminarea halitozei și a bacteriilor.
6. Profilaxia e cel mai bun leac
Nu uita de programările bianuale la stomatolog. Detartrajul precedat de periajul profesional vor îndepărta depunerile încăpățânate de placă bacteriană chiar și din zonele mai puțin accesibile. Astfel îți recomandăm să faci o programare chiar acum pentru a menține sănătatea gingiilor tale!
Sperăm că ai regăsit în acest articol informații utile despre sangerari gingivale și prevenirea lor. Întrucât profilaxia e cel mai bun remediu, îți amintim de oferta Green Dental Happy Hour Smile Pack. Menține sănătatea gingiilor tale programându-te acum!