tratament ortodontic

Ingredientul secret pentru un tratament ortodontic 100% perfect


Aparatul dentar redă funcționalitatea zâmbetului, corectează aspectul inestetic al dinților și îți oferă șansa de a avea mai multă încredere în tine. Pentru a te asigura că la finalul unui tratament ortodontic vei avea un zâmbet frumos și sănătos trebuie să acorzi o atenție ridicată igienei orale în fiecare zi.

Tu ai grijă de zâmbetul tău zi de zi?

Periajul dentar zilnic de minim două ori pe zi este important pentru sănătatea întregului organism! Previi apariția plăcii bacteriene și eviți acumularea de tartru pe suprafața dinților, elimini respirația neplăcută și previi dezvoltarea cariilor sau a altor afecțiuni orale ce se pot răspândi în tot organismul. Tartrul, principalul inamic al zâmbetului sănătos și strălucitor, schimbă textura și culoarea dintelui și poate fi îndepărtat doar prin periajul profesional din cabinetul medicului stomatolog.

Indicatii importante in timpul unui tratament ortodontic:

  • Folosește ața dentară după fiecare masă: curăță resturile alimentare dintre dinți și brackeți
  • Nu peria dinții cu putere: ai grijă ca aparatul dentar să nu se desprindă
  • Periuța specială ortodontică are perii mai moi față de o periuță de dinți normală și trebuie înlocuită cel târziu o dată la trei luni
  • Evită consumul de popcorn, caramel, ciocolată
  • Periază-ți dinții după fiecare masă
  • Vino la ortho brush o dată la trei luni
  • Utilizează dușul bucal în fiecare seară:  îndepărtează placa bacteriană de jur împrejurul brackets-ilor, menține gingiile sănătoase

Pacienții care poartă aparat dentar sunt predispuși în timpul tratamentului la apariția unor formațiuni de culoare albă pe suprafața dintelui.

De ce? Majoritatea pacienților cred că aceste pete apar din cauza aparatului dentar, dar în realitate factorii principali sunt igiena necorespunzătoare și acumularea de tartru.

Un studiu de specialitate realizat în SUA arată faptul că 24% dintre tinerii adulți prezintă decalcifieri dentare (petele albe de pe dinți) chiar dacă nu au urmat un tratament ortodontic. Aparatul dentar nu este principalul vinovat, dar îngreunează îndepărtarea corespunzătoare a plăcii bacteriene dintre gingie și brackeți. De aceea, acordă o importanță majoră igienei orale!

Dacă ai observat apariția unor astfel de demineralizări dentare, iată câteva sfaturi care te ajută să scapi de ele:

  • Îmbunătățește-ți igiena orală! Medicul recomandă să îți periezi dinții după fiecare masă sau de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara
  • Folosește pasta de dinți special concepută pentru remineralizarea dinților care trebuie să conțină fosfați și o cantitate mai mare de fluor. Fosfații contribuie la albire iar fluorul ajută la refacerea smalțului.
  • Nu consuma băuturi carbogazoase, alimente lipicioase sau dure (jeleuri, semințe, covrigei, alune) – acestea sunt interzise pe durata tratamentului ortodontic

Așadar, o  igienă corespunzătoare te ajută să zâmbești cu încredere și sănătos la finalul tratamentului ortodontic!