Ultima modificare pe 20 iunie, 2023
Cheilita angulară: cauze, simptome, tratament și prevenție
Cuprins
Cheilita angulară, cunoscută și sub numele de stomatită angulară, este o tulburare inflamatorie comună care afectează colțurile gurii. Această afecțiune poate fi incomodă și inestetică, provocând durere și disconfort în timpul activităților cotidiene care presupun deschiderea gurii, ca vorbitul, mâncatul și căscatul. În rândurile de mai jos, descoperă tot ce trebuie să știi despre cheilita angulară, de la cauze și simptome la opțiuni de tratament și măsuri preventive.
Cuprins
- Ce este cheilita angulară?
- Care sunt cauzele cheilitei angulare?
- Care sunt simptomele cheilitei angulare? De la colțurile gurii uscate la ragade comisurale
- Cheilita angulară versus herpes
- Care sunt metodele de tratament ale cheilitei angulare?
- Cum poate fi prevenită cheilita angulară?
Ce este cheilita angulară?
Cheilitele sunt afecțiuni inflamatorii ale buzelor, reunind boli localizate la nivelul semimucoasei labiale. Astfel, există mai multe tipuri de cheilite, de exemplu, cheilita exfoliativă, cheilita actinică, cheilita eczematoasă, cheilita granulomatoasă, cheilita atopică etc.
Cheilita angulară (cunoscută și ca stomatita angulară, dar și ca zăbăluță sau zăbale la gură) este una dintre acele afecțiuni ale buzelor, caracterizată prin inflamarea și crăparea colțurilor gurii. Apare frecvent bilateral, afectând simultan ambele comisuri bucale. Pielea de la colțurile buzelor devine iritată, se usucă, apare roșeața, apoi se formează fisuri, care pot fi foarte dureroase. În cazurile severe, aceste fisuri pot sângera, se pot forma cruste sau pot apărea infecții.
Cheilita angulară poate fi de două tipuri, acută sau cronică, cea din urmă putând persista mai multe săptămâni sau chiar luni, dacă nu este tratată corespunzător.
Cheilita angulară poate afecta persoane de orice vârstă și nu este contagioasă, dar, netratată, poate să se extindă de la colțurile gurii la alte regiuni ale corpului.
Care sunt cauzele cheilitei angulare?
Cheilita angulară este, de cele mai multe ori, un simptom al unei alte afecțiuni din organism. Cauzele apariției cheilitei angulare sunt foarte diverse, de la infecții bacteriene la carențe nutriționale, de la proteze sau aparate dentare care nu au fost montate corect la alergii. Iată mai jos care sunt cele mai frecvente cauze ale stomatitei angulare:
- infecția cu Candida albicans – aceasta este, poate, una dintre cele mai comune cauze ale cheilitei angulare. Ciuperca se găsește în mod natural pe piele și pe membranele mucoase, dar se poate prolifera excesiv din cauza unor factori precum igiena orală deficitară, un sistem imunitar compromis (HIV) sau existența altor afecțiuni (boala inflamatorie a colonului, sindromul Sjogren, sindromul Down etc.)
- infecțiile bacteriene, în special cu Staphylococcus aureus sau specii de Streptococcus – aceste bacterii se dezvoltă în medii calde și umede, precum colțurile gurii, ducând la apariția inflamației și a fisurilor
- carențe nutriționale, mai ales de fier, zinc și vitaminele B2 și B12 – acestea pot slăbi bariera cutanată și membranele mucoase, făcându-le mai susceptibile la infecții și inflamații
- Igiena orală deficitară – periajul incorect sau lipsa îngrijirii protezei ori aparatului dentar poate crea un mediu propice dezvoltării cheilitei angulare
- Proteze sau aparate dentare montate incorect – acestea pot provoca iritații cronice, prin frecarea de anumite zone, ducând la apariția de cheilitei angulare
- afecțiuni din sfera sănătății orale, de exemplu, prognatismul, lipsa dinților, xerostomia
- Substanțe alergene sau iritante – contactul cu anumiți alergeni sau compuși iritanți, care pot fi găsiți în produse cosmetice, de exemplu, balsamuri de buze ori rujuri, în pasta de dinți sau alte produse de igienă orală, poate declanșa un răspuns inflamator și poate contribui astfel la apariția cheilitei angulare. Stomatita angulară poate apărea și la persoanele suferind de dermatită atopică ori seboreică sau psoriazis
- salivarea excesivă – anumite afecțiuni care au ca simptome producția excesivă de salivă, de exemplu, sialoreea, și obiceiul de a linge frecvent buzele pot favoriza crearea unui mediu umed, perfect pentru proliferarea ciupercilor și bacteriilor.
- condiții meteorologice nefavorabile, de exemplu, perioadele de frig și vânt puternic, dar și soarele puternic, dacă pielea nu este protejată corespunzător.
Care sunt simptomele cheilitei angulare? De la colțurile gurii uscate la ragade comisurale
Cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni sunt:
- roșeață și inflamație la colțurile gurii
- buze roșii la copii
- colțurile gurii uscate, crăpături în colțul gurii și fisuri la colțurile buzelor (ragade comisurale)
- disconfort, sensibilitate sau chiar durere, mai ales când se deschide gura sau în timpul activităților precum mâncatul sau vorbitul
- mâncărimi sau senzație de arsură
- dificultatea de a deschide gura
- erupții în colțul gurii, formarea de bubițe în colțul gurii (zăbale la gură), scuame și cruste peste fisuri
- sângerare sau scurgere de lichid din fisuri (în cazuri severe sau dacă există o infecție secundară)
Cheilita angulară versus herpes
Cheilita angulară poate fi confundată cu herpesul. Însă, de obicei, cheilita afectează colțurile gurii, în timp ce herpesul se poate dezvolta de-a lungul sau pe linia buzelor. Herpesul debutează, de obicei, cu durere sau mâncărime în zona afectată și poate duce la apariția veziculelor. Cheilita debutează cu uscăciune și iritație în colțul/ colțurile gurii. Spre deosebire de cheilita angulară, herpesul – provocat de virusul Herpes simplex – este contagios și poate fi tratat cu medicamente antivirale.
Care sunt metodele de tratament pentru cheilita angulară?
Dacă te întrebi ce unguente pentru cheilita angulară există, trebuie să știi că tratamentul trebuie să aibă o abordare holistică, pentru că trebuie să se aibă ca scop ameliorarea simptomelor, susținerea procesului de vindecare, dar și gestionarea cauzelor secundare care pot provoca afecțiuni dermatologice ale buzelor. În general, simptomele ar trebui să dispară după 7-14 zile. În funcție de cauze și de severitatea bolii, tratamentul poate să includă:
- creme topice antibacteriene sau unguent antifungic pentru buze, în condițiile existenței unei infecțiii fungice sau bacteriene, pentru a elimina microorganismele care au cauzat apariția cheilitei angulare
- corticosteroizi topici, care sunt, de obicei, administrați în cazurile de inflamație severă, pentru a reduce roșeața și disconfortul
- creme hidratante și emoliente topice hipoalergenice (unguent pt crăpături în colțul gurii), necesare pentru a ajuta la menținerea zonei afectate hidratată, prevenind uscarea și formarea de crăpături și de fisuri
- Suplimente alimentare, cu fier, zinc sau vitamine B, dacă s-a constatat că deficitul de anumite substanțe nutritive este unul dintre factorii care au provocat rana în colțul gurii.
Tratarea sau gestionarea afecțiunilor care pot provoca apariția cheilitei angulare, de exemplu, diabetul, imunodeficiențele, și gestionarea eficientă a alergiilor poate să ajute la prevenirea recidivelor.
Nu în ultimul rând, este necesară reglarea sau înlocuirea protezei sau a aparatului ortodontic, dacă acesta a fost motivul apariției cheilitei angulare.
Cum poate fi prevenită cheilita angulară?
Pentru a preveni apariția cheilitei angulare sau recidivele, poți lua în considerare următoarele măsuri:
- Menține o igienă orală bună – periajul regulat, de minimum două ori pe zi, timp de cel puțin două minute, folosirea aței dentare, curățarea limbii, schimbarea periuței la maximum trei luni.
- Mergi regulat la medicul dentist – controalele periodice pot ajuta la identificarea din timp și gestionarea oricăror probleme dentare, inclusiv a celor care pot contribui la apariția cheilitei angulare.
- Evită obiceiul de a linge și a mușca buzele – aceste gesturi pot contribui la menținerea unui nivel de umiditate nedorit și la iritarea pielii
- Protejează buzele – folosește un balsam cu ingrediente naturale pentru a proteja și hidrata buzele. De asemenea, folosește produse cu SPF adecvat pielii, pe tot parcursul anului.
- Hidratează-te corespunzător – apa este esențială pentru menținerea sănătății pielii, deci ai grijă să consumi cel puțin 1,5 litri zilnic, chiar mai mult în perioadele calde.
- Adoptă o dietă echilibrată – aceasta trebuie să includă nutrienți esențiali pentru a menține pielea și membranele mucoase sănătoase
- Gestionează alergiile – identifică și evită, pe cât posibil, alergenii sau factorii care pot declanșa o inflamație în colțurile gurii.
- Evită fumatul, care poate să contribuie la apariția cheilitei angulare.
Cheilita angulară este o afecțiune care poate să provoace disconfort și dureri, afectând calitatea vieții cotidiene. O bună înțelegere a cauzelor și un tratament adecvat, precum și luarea de măsuri care pot preveni recidivele sunt importante în gestionarea eficientă a cheilitei angulare. Dacă ai simptome de cheilită angulară, este recomandat să soliciți sfatul unui medic, pentru un diagnostic și tratament adecvat.
Sursa foto: Freepik
Resurse:
https://www.webmd.com/oral-health/angular-cheilitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536929/