Ultima modificare pe 19 mai, 2022
Imagistica medicală digitală: diagnostic corect şi tratament adecvat în implantologia dentară
Cuprins
Cu toţii ne dorim un tratament personalizat, adaptat nevoilor noastre specifice. Astăzi acest lucru este posibil cu ajutorul serviciilor de imagistica medicala computerizata.
Imagistica Medicala Digitala
Radiografia digitală dar şi tomografia computerizată sunt folosite în medicina dentară cu scopul de a stabili un diagnostic precis, pentru un tratament adecvat, dar şi de a urmări evoluţia acestuia, în fiecare etapă.
Conform Harvard Institute, expunerea la o radiografie panoramică este mai mică decât expunerea la radiaţiile din mediul inconjurător, în 24 de ore.
RADIOGRAFIA DIGITALĂ
Radiologia digitală este o metodă de diagnostic ce oferă o imagine de ansamblu asupra unuia sau a mai multor dinţi, precum şi a ţesutului de susţinere a acestora.
Comparativ cu sistemul clasic, pe film, radiologia digitală permite expunerea pacientului la radiaţii cu până la 80-90% mai scăzute. Acest lucru este posibil mulţumită vitezei mari de reacţie şi a timpului scăzut de expunere.
În plus, acesta este un sistem ecologic, neinvaziv pentru mediul înconjurător.
Prin intermediul radiografiei digitale, medicul poate detecta:
- carii interdentare ce nu pot fi observate altfel
- granuloame în zona rădăcinilor dentare
- resorbţia osului maxilar cauzată de afecţiuni parodontale
- fracturi ale dinţilor sau de maxilar
- afecţiuni parodontale sau ale osului maxilar
- dinţi incluşi, care nu au erupt încă
- alte probleme care nu pot fi observate cu ochiul liber
TOMOGRAFIA COMPUTERIZATĂ CBCT
Este o metodă digitală indispensabilă pentru diagnosticarea, stabilirea şi monitorizarea desfăşurării planului de tratament în implantologia dentară, dar şi în ortodonţie, parodontologie sau chirurgie oro-maxilo-facială.
Imagistica tridimensională obţinută cu ajutorul CBCT oferă date mult mai bune decât în cazul imaginilor convenţionale bidimensionale (radiografii dentare sau panoramice) şi este utilizată în tratamente complexe.
Avantajele tomografiei CBCT:
- oferă imagini din mai multe unghiuri asupra ţesutului dentar, osos sau a ţesutului moale
- prezintă o acurateţe extraordinară, oferind date la scara 1:1
- oferă măsurători exacte ale structurilor maxilarelor (înălţime, lăţime, grosime), pentru o poziţionare corectă a implanturilor
- ajută la detectarea afecţiunilor patologice maxilo-faciale (tumori)
- oferă date privind densitatea osoasă, informaţii ce îi sunt necesare specialistului în implantologie pentru a putea alege tehnica optimă, dar şi implantul potrivit
- zona de investigaţie este scanată într-un timp foarte scurt (aproximativ 8 secunde), fapt ce reduce doza de radiaţii la care pacientul este expus
- doza de radiaţii la o expunere maxilară şi mandibulară este mai mică decât în cazul unei radiografii panoramice clasice, pe film şi cu puţin mai mare decât în cazul unui OPG digital