Fatete ceramice: pasul decisiv pentru zâmbetul mult dorit


Îți dorești acel zâmbet de Hollywood pe care îl regăsești în toate filmele noi și în toate revistele glossy? Chiar dacă ai încercat toate pastele de dinți care promit albire instant, benzile de albire cu efect în 24 ore și remediile clasice precum bicarbonatul, nu vei obține efectul oferit de renumitele fatete ceramice.

Să elucidăm misterul. Ce sunt, mai exact, fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt “foițe” subțiri de material (ceramica dentara sau compozit) care acoperă doar fața exterioară, vizibilă a dintelui pentru a îmbunătăți aspectul estetic al acestuia.

fatete ceramice

Cine poate purta fațete dentare?

Defectele dentare superficiale pot fi chiar tratate cu ajutorul fațetelor. Un dinte fisurat, ciobit sau chiar ușor crăpat poate fi mascat, iar dinții încălecați pot fi reparați prin șlefuire minimă.

Însă, în afara problemelor estetice superficiale, sunt situații când fațetele dentare nu ar trebui luate în calcul. Astfel de situații nefavorabile fațetelor includ:

  • Dinți foarte cariați sau cei care prezintă probleme gingivale precum gingivita
  • Dinții cu țesut dentar distrus
  • Dinții foarte înghesuiți sau cei care suferă de malocluzie
  • Bruxismul (scrâșnirea dinților) netratat prin gutiere speciale

Tipuri de fațete dentare

Există două tipuri distincte: no-prep care se pot scoate de pe dinte, și cele prep, care înseamnă un angajament permanent și nu pot fi date jos fără a fi înlocuite cu altele.
Apoi, și materialul din care sunt alcătuite reprezintă un criteriu de diferențiere:

1. Fațetele din compozit

Acestea se pot aplica în decursul unei singure ședințe. Materialul este aplicat pe suprafața exterioara a dintelui și polimerizat cu o lampă profesională. Fațeta se fixează prin metoda bonding iar la final necesită o sesiune de lustruire cu gume și polipanturi speciale pentru a reduce aspectul bombat al fațetei.

Cine poate purta fațete dentare din compozit?
Orice doritor care nu suferă de afecțiuni grave ale dinților sau are defecte ușoare ce pot fi corectate cu astfel de fațete. Specialiștii Green Dental doresc să insiste asupra faptului că fațetele din compozit nu pot umple spațierile prea mari și nu sunt recomandate pacienților cu dinți scurți, adânc fracturați sau cu spații interdentare mari.

2. Fatete ceramice

Aceste fațete sunt, în 90% din cazuri, acelea vinovate de zâmbetul de Hollywood.
Procesul de confecționare are loc la laboratorul dentar în funcție de amprenta dentară a pacientului. Aceste fatete ceramice necesită îndepărtarea unui strat din suprafața dinților a cărui grosime depinde de starea inițiala a dinților.

Partea cea mai bună este că aceste fatete ceramice poartă drapelul la durabilitate, se fisurează greu și își păstrează nuanța timp îndelungat.

Sperăm că am adus clarificări importante la acest capitol și că am contribuit pozitiv la decizia ta. Dacă ești hotărât(ă) să apelezi la fatete ceramice sau din compozit pentru a-ți îmbunătăți zâmbetul, clinica dentară Green Dental îți stă la dispoziție cu o echipă profesionistă și cu echipament performant!