Coroana dentara zirconiu vs. ceramică – care e alegerea potrivită?


Amânarea plombării unor carii superficiale complică tratamentul ulterior. Necesitatea unei coroane dentare apare în momentul în care modificările suferite de suprafața dentară sunt prea mari pentru a putea fi reparate cu ajutorul unei plombe. Coroanele dentare sunt lucrări dentare protetice care acoperă sau învelesc partea vizibila a unui dinte, care a suferit modificări. Pe lângă faptul ca o coroana trebuie sa fie confecționată din materiale rezistente și durabile, o coroana dentara zirconiu sau ceramica trebuie sa îndeplinească și să preia funcțiile dintelui: cea estetică, respectiv masticatorie.

Aceste coroane se atașează cu ajutorul unui ciment special. O lucrare de calitate însă, nu depinde doar de materialul ales ci și de medicul stomatolog și de tehnicianul dentar care îl prelucrează.

Coroana din zirconiu

Ce este zirconiul? Acest material este de fapt, o ceramică extrem de rezistentă care oferă purtătorului o transluciditate similară cu cea a dinților naturali.

Avantaje coroana dentara zirconiu

Alegerea coroanei dentare din zirconiu în defavoarea metalului se bazează în primul rând pe considerente estetice. Deși metalul de culoare gri închis se opacifiază și apoi se plachează cu ceramic; acesta nu poate reda culoarea și transluciditatea pe care un suport de zirconiu o oferă. Zirconiul alb poate fi redat în mai multe nuanțe, ceea ce ușurează potrivirea coroanei cu restul danturii și integrarea perfectă a coroanei în arcada dentară. Odată cu trecerea timpului, exista posibilitatea ca gingiile să se retragă ușor. În cazul coroanelor pe suport metalic, legătura dintre dinte-gingie va dezvălui colereta metalica a coroanei, dând un aspect nenatural și inestetic. De asemenea, în cazul unei gingii subțiri, culoarea închisă poate să transpară sau gingia se poate impregna cu oxizi metalici din capa metalica, având efecte estetice negative.

Deși ambele materialele sunt sigure și biocompatibile, există totuși cazuri rare de alergii la utilizarea metalului ca suport.

Duritatea și rezistența zirconiului este o altă calitate a acestui material care îl recomandă în confecționarea coroanelor. Rezistă impecabil la presiuni mari, fiind folosit cu predilecție, pe dinții care exercită cele mai mari forțe masticatorii.

Coroana de ceramică

Coroana de ceramică sau de porțelan se bucură de popularitate ridicată în rândurile pacienților, mai ales datorită prețului accesibil. Aceste coroane sunt asemănătoare la culoare cu dinții naturali, însă nu sunt la fel de durabile precum cele din zirconiu.

Recomandarea Green Dental pentru o coroana dentara zirconiu se bazează pe argumente de ordin estetic și calitativ. Însă, indiferent de alegerea ta, noi îți stăm la dispoziție pentru orice tratament dentar. Realizează o programare acum!