cancerul oral

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre cancerul oral


În ultimii ani, conform statisticilor, vârsta pacienților depistați cu o formațiune tumorală la nivel bucal a scăzut foarte mult în rândul adulților tineri (30 ani +), fiind estimate peste 640.000 de cazuri noi anual la nivel mondial. Așadar, tu ce știi despre cancerul oral?

Cancerul oral (afecțiune cancerigenă dezvoltată la nivelul cavitaății bucale) se poate dezvolta în orice zonă a gurii, de la buză, la gingii, limbă, pe interiorul obrajilor etc. În general, cancerul oral se identifică ca o pată neregulată de culoare roșie care nu se vindecă.

Putem depista din timp celulele canceroase? DA! In cabinetul medicului dentist, urmând programul de vizite și controale de prevenție recomandat de către Academia Americană de Stomatologie, de 2 ori pe an.

Dacă te preocupi de sănătatea organismului, este normal să oferi aceeași atenție și sănătății orale! Cancerul oral nu doare, este un inamic tăcut …. De aceea, solicită-i medicul tău stomatolog, o dată la 6 sau 12 luni, să realizeze testul de depistare a celulelor pre-canceroase la nivel bucal.

Iată 5 lucruri importante pe care trebuie să le cunoști despre cancerul oral:

  • Cancerul oral nu doare și în fază incipientă nu se vede și nu se simte. Cu toate astea, medicul tău stomatolog îl poate depista la controalele de rutină cu ajutorul testului Oral Cancer Screening.
  • Dacă observi orice pată sau zonă decolorată sau colorată diferit care nu se vindecă în 14 zile, viziteaza-ți medicul dentist!
  • Fumatul, consumul frecvent de alcool și virusul HPV sunt factorii care cresc riscul de apariție a cancerului oral. Persoanele care sunt și fumătoare și consumatoare de alcool în mod frecvent sunt de 15 ori mai expuse la a dezvolta cancer oral decât ceilalți cu un stil de viață non-abuziv.
  • Creșterea ratei mortalității în cazul acestei afecțiuni este cauzată de faptul că este descoperit prea târziu.
  • Dificultate la înghițire

În prezent, în România, pacienții au la dispoziție o metodă simplă și sigură de diagnosticare a cancerului oral în faze incipiente în doar 3 minute petrecute în cabinetul medicului stomatolog: Oral Cancer Screening! Întreabă-ți medicul la controlul de rutină și asigură-te că ești sănătos!

Pentru informații suplimentare, vă invităm să urmărim, mai jos, un material informativ despre cancerul oral.

cancerul oral