Urgențele nu sunt preferatele nimănui, fie că este vorba de un deadline neprevăzut sau de un șofer grăbit în trafic. Cu atât mai neplăcute și alarmante sunt urgențele medicale. Durerea…
Cuprins
Aftele sunt leziuni foarte mici, de culoare albă sau gălbuie cu contur roșu, care se dezvoltă în interiorul gurii, pe limbă, buze, obraji și gingii. Ele pot fi destul de dureroase și pot provoca disconfort în timpul meselor sau vorbirii. Deși cauza exactă a aftelor bucale nu este cunoscută, diverși factori, de exemplu, carențele nutriționale, tulburările sistemului imunitar și stresul, pot contribui la apariția lor. Alimentația joacă un rol important în prevenirea și gestionarea recidivelor. Descoperă mai jos cum pot fi folosite alimentele pentru prevenirea apariției aftelor și ameliorarea acestora.
Aftele bucale sunt ulcerații superficiale, de formă rotundă sau ovală. Acestea nu sunt contagioase și cel mai frecvent se vindecă de la sine, în decurs de una până la două săptămâni. Funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar, dezechilibrele hormonale și leziunile din cavitatea orală – cauzate de mușcături accidentale, periaj agresiv ori proceduri dentare, cum ar fi un aparat ortodontic care nu a fost reglat corespunzător – pot favoriza aftele. La fel și carențele nutriționale, în special de fier, vitamina B12, acid folic și zinc. Printre alți factori de risc se numără stresul emoțional și anxietatea, dar și anumite medicamente (antiinflamatoarele nesteroidiene și beta-blocantele).
Deși alimentele singure nu pot cauza în mod direct apariția aftelor, anumite tipuri de produse alimentare pot contribui la dezvoltarea sau agravarea lor. Medicii indică trei direcții în care dieta poate să joace un rol cheie în gestionarea aftelor:
Pentru prevenirea sau gestionarea aftelor, este indicat să se evite sau să se limiteze consumul anumitor alimente despre care se știe că favorizează aceste leziuni dureroase. Printre alimente interzise la afte bucale sau al căror consum ar trebui limitat se numără:
Pe de altă parte, se poate lua în considerare rolul foarte specific al unor alimente consumate, fiecare organism fiind unic și reacționând într-un anume mod la ingestia lor. Medicii recomandă monitorizarea simptomelor apărute după consumul acestor tipuri de alimente, pentru că multe dintre ele au și mari beneficii pentru sănătate, deci pot fi mâncate dacă nu favorizează apariția aftelor.
Niciun aliment în mod specific nu poate ajuta la vindecarea aftelor. Dar o dietă bogată în anumiți nutrienți poate juca un rol cheie în gestionarea simptomelor și în promovarea unei vindecări mai rapide. Iată mai jos ce alimente să alegi dacă suferi de afte:
În cazul unui deficit constatat pe baza unor analize, pe lângă o dietă echilibrată, medicul poate să recomande anumite suplimente alimentare care pot fi benefice pentru prevenirea sau gestionarea aftelor. Printre acestea se pot număra suplimentele cu complexul de vitamine B, cu zinc și fier, cu acizi grași Omega-3, dar și cu lizină, un aminoacid care poate ajuta la prevenirea recidivelor și la promovarea vindecării, și cu probiotice, pentru restabilirea echilibrului bacteriilor bune din gură și susținerea sănătății orale.
În afara respectării unei diete specifice, dacă suferi frecvent de afte, poți lua o serie de măsuri suplimentare pentru gestionarea lor:
Aftele pot provoca durere și disconfort, dar respectarea unei diete sănătoase și evitarea anumitor alimente pot ajuta la prevenirea și gestionarea acestor leziuni bucale. Este, de asemenea, important să consulți un medic stomatolog, care îți poate oferi cele mai bune recomandări și un plan personalizat de tratament.
Sursa foto: Freepik
Resurse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3530246/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0030422084903086
https://www.jacionline.org/article/0021-8707(58)90086-8/fulltext
Tratamentul ortodontic are ca scop corectarea poziției dinților și a maxilarului, pentru a avea un…
Cheilita angulară, cunoscută și sub numele de stomatită angulară, este o tulburare inflamatorie comună care…
Sialoreea, numită și hipersalivație ori ptialism, este un dezechilibru între cantitatea de salivă produsă, respectiv…
Limba crăpată este o afecțiune care are ca simptome prezența unor tăieturi, șanțuri și crăpături…
Disgeuzia și ageuzia sunt tulburări ale simțului gustului. Simptome ale unor disfuncții ale senzorilor de…
Gingiile, similar dinților, au nevoie de îngrijire. Anumite patologii ale gingiilor, precum pungile parodontale sau…