Ultima modificare pe 3 aprilie, 2023
Limba crăpată – simptome, cauze și tratament
Cuprins
Limba crăpată este o afecțiune care are ca simptome prezența unor tăieturi, șanțuri și crăpături pe acest organ musculos. Afecțiunea poate să fie ereditară sau asociată cu fenomenul natural de îmbătrânire, dar uneori poate să fie simptomul unor patologii. Boli ale cavității bucale sau sistemice, ca infecțiile, afecțiunile autoimune, diverse alergii și chiar tratamente medicamentoase pot cauza fisurarea limbii. În unele cazuri, fisurile de pe limbă se pot vindeca de la sine, în câteva zile, în alte cazuri este necesar un tratament indicat de medicul stomatolog. Iar, în alte cazuri, este necesară tratarea bolii care a cauzat apariția acestui simptom. În toate aceste situații, însă, o igienă orală corectă este esențială pentru prevenirea complicațiilor asociate cu o limbă crăpată. Descoperă mai jos care sunt cauzele limbii crăpate, cu ce afecțiuni este asociată și care sunt metodele de tratament.
Cuprins:
- Ce este limba crăpată
- Crăpături pe limbă – cauze, factori de risc și boli asociate
- Limba crăpată – simptome asociate și complicații
- Limba crăpată – cum se pune diagnosticul
- Medicamente pentru limba crăpată
- Cum să gestionezi limba iritată și crăpată
Ce este limba crăpată?
Limba crăpată sau fisurată este o afecțiune benignă, caracterizată prin apariția de fisuri, șanțuri sau tăieturi mai mult sau mai puțin pronunțate pe limbă și/sau pe părțile laterale ale acesteia. În unele cazuri, limba crăpată poate să fie un simptom, fiind asociat și cu alte manifestări, printre care se numără senzațiile de arsură, hipersensibilitate și chiar dureri.
Crăpături pe limbă – cauze, factori de risc și boli asociate
Cauzele apariției de crăpături pe limbă pot fi dintre cele mai diverse, de la deshidratarea severă ori un deficit de substanțe nutritive la afte bucale, diabetul zaharat, boli autoimune și cancer.
Însă nu toate cazurile sunt asociate cu anumite afecțiuni, uneori fiind vorba doar despre o predispoziție genetică sau de înaintarea în vârstă.
Printre cele mai frecvente afecțiuni care au ca simptom crăpăturile pe limbă se numără cele de mai jos:
Limba geografică
Această afecțiune inflamatorie a suprafeței limbii este caracterizată prin apariția unor pete roșii, netede, care se unesc, dând aspectul unei hărți, de unde și denumirea bolii. Afecțiunea, inofensivă, mai este cunoscută ca glosită migratorie benignă. În pofida faptului că simptomele par spectaculoase (limba roșie), boala nu provoacă probleme de sănătate, deși în unele cazuri pot apărea un disconfort la nivelul limbii și sensibilitate la alimente sărate sau picante.
Deficitul de minerale și vitamine
Persoanele care suferă de un deficit de substanțe nutritive esențiale, printre care se numără fierul, zincul și vitaminele din complexul B, se pot confrunta cu crăpături pe limbă. Mai precis, pe limbă se pot dezvolta plăci netede care fac și mai evidente fisurile naturale ale acesteia.
Traumatisme și substanțe iritante
Substanțele iritante și traumatismele cronice care afectează membrana mucoasă a cavității bucale pot determina apariția crăpăturilor pe limbă. În această categorie pot intra iritațiile continue și repetate provocate de aparatul dentar sau de o proteză care nu a fost realizată corespunzător, de dinții ascuțiți, bruxism (scrâșnitul dinților) ori diverse reacții alergice alimentare, la materiale utilizate în stomatologie sau produse de igienă orală (utilizarea excesivă a unei ape de gură, de exemplu). De asemenea, consumul excesiv de alcool poate să provoace apariția crăpăturilor pe limbă, la fel și anumite medicamente ori radioterapia.
Infecțiile mucoaselor cavității bucale: limbă crăpată și albicioasă
Candidoza bucală și aftele sunt infecții ale mucoaselor gurii și pot contribui la aspectul de limbă crăpată și albicioasă. În plus, crăpăturile pot fi asociate cu simptome ca dureri, leziuni albicioase și modificări ale gustului.
Limba neagră viloasă (lingua villosa nigra)
Aceasta este o afecțiune orală ușoară, mai precis a papilelor gustative filiforme, autolimitată. Papilele gustative suferă procese de hipercheratoză și hipertrofie, astfel încât apare un aspect de limbă păroasă neagră. Papilele gustative tind să capteze reziduurile alimentare și microorganismele, favorizând, astfel, infecții precum cea cu ciuperca Aspergillus niger, care se poate dezvolta atunci când flora bacteriană orală este alterată. Un sistem imunitar slăbit, xerostomia (gura uscată), utilizarea prelungită a antibioticelor, dar și o igienă orală deficitară se pot număra printre cauzele limbii negre viloase.
Cancer la limbă
Limba crăpată asociată cu manifestări ca durerile și inflamația locală, eventual cu noduli sau leziuni persistente, poate să fie un simptom al cancerului.
Menopauza și limba crăpată
Menopauza și limba crăpată pot fi asociate. Explicația o reprezintă schimbările hormonale care se produc în această perioadă și care contribuie la apariția senzației de gură uscată și a crăpăturilor pe limbă.
Alte posibile cauze ale limbii crăpate
- Sindromul Down
- Sindromul Sjögren
- Sindromul Melkersson-Rosenthal
- Sindromul Cowden
- Sindromul granulomatos cronic
- Scarlatina
- Rujeola
- Rubeola
- HIV
- Sindrom de malabsorbție
Limba crăpată – Simptome asociate și complicații
Limba crăpată este caracterizată de simptome precum fisuri, tăieturi și șanțuri la suprafața acesteia sau/ și pe părțile laterale. Fisurile limbii pot să fie superficiale sau adânci de câțiva milimetri. Limba crăpată poate să fie roșie ori cu zone albe sau galbene.
În unele cazuri, de exemplu, atunci când este implicat factorul ereditar, limba crăpată nu prezintă simptome.
În altele, principalele simptome sunt:
- sensibilitate la nivelul acestui organ
- tulburări ale gustului
- modificări ale percepției senzațiilor termice și tactile
- senzații de arsuri la contactul cu alimente fierbinți, sărate sau picante
- furnicături sau amorțeli în anumite zone ale limbii
- halenă (respirație urât mirositoare)
- xerostomie (gură uscată)
- dureri
- senzația de sete crescută
- umflături sau răni pe limbă
- slăbiciune musculară
Limba crăpată – cum se pune diagnosticul
Având în vedere numărul mare de cauze ale limbii crăpate, precum și faptul că aceasta poate să fie un simptom al unei alte afecțiuni, medicul stomatolog va pune diagnosticul după ce va evalua toate manifestările asociate. Orice detaliu are o mare importanță pentru diagnosticul diferențial, inclusiv istoricul pacientului, dar și eventuale tratamente făcute de acesta, de exemplu, cu antibiotice, antihypertensive ori antihistaminice, care ar fi putut modifica mediul cavității bucale.
În absența unei cauze aparente imediate, medicul stomatolog poate să recomande, de la caz la caz, investigații suplimentare clinice și de laborator, inclusiv, dacă este cazul, biopsia unei leziuni specifice, pentru a determina dacă este vorba despre o tumoare benignă sau malignă.
Medicamente pentru limba crăpată
Nu există medicamente pentru limba crăpată specifice, iar, în multe dintre cazuri, acest aspect poate să dispară de la sine. În alte cazuri, pentru vindecarea limbii crăpate, medicul va recomanda un tratament medicamentos ori de alt tip sau alte intervenții, în funcție de afecțiunea diagnosticată. De exemplu, sindromul Sjögren necesită înlocuitori de salivă și lacrimi artificiale, în timp ce candidoza bucală este tratată cu antifungice sau antibiotice.
Tratament naturist limbă crăpată
Mierea, aloe vera, ceaiul de gălbenele se numără printre tipurile de tratament naturist limbă crăpată care circulă în popor. Totuși, nu există studii care să demonstreze că acestea ar avea cu adevărat efect. Medicul dentist poate însă să-ți indice dacă există astfel de remedii din plante, de exemplu, ulei de cătină pentru limba crăpată.
Cum să gestionezi limba iritată și crăpată
Dacă ai limba iritată sau crăpată, eliminarea cauzelor și a factorilor de risc trebuie să fie principala măsură în gestionarea ei.
Eliminarea factorilor locali agravanți sau declanșatori, ca alimentele picante și sărate ori produsele de igienă orală potențial iritante, este, de asemenea, recomandată.
Eliminarea sau limitarea cauzelor stomatologice – un dinte ciobit, un aparat dentar care nu a fost reglat corespunzător sau bruxismul – pot să fie utile. Medicul stomatolog va evalua starea de sănătate a gurii și îți va putea propune un plan de tratament sau soluții.
Igiena dentară este foarte importantă. Șanțurile din limbă favorizează proliferarea bacteriilor și a altor microorganisme. De aceea, este important să periezi dinții de cel puțin două ori pe zi, măcar dimineața și seara, timp de două minute, acordând o atenție deosebită și curățării limbii. Există, în acest sens, periuțe și raclete care pot fi folosite pentru curățarea limbii.
Întrucât deshidratarea poate să fie un factor pentru apariția crăpăturilor pe limbă, este foarte important consumul adecvat de apă.
Dacă apariția crăpăturilor pe limbă este cauzată de deficitul de anumite minerale și vitamine, lucru care poate să fie constatat în urma efectuării unor analize medicale, este recomandată o alimentație echilibrată, care să conțină cantități adecvate din acei compuși. Medicul poate să prescrie, de asemenea, suplimente alimentare cu fier și vitamine B, în cazul unei carențe.
Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool este o condiție pentru prevenirea complicațiilor limbii crăpate.
În concluzie, limba crăpată poate să fie un simptom lipsit de gravitate sau, dimpotrivă, o manifestare a unei boli severe, precum cancerul. Având în vedere acest aspect, este indicat să consulți medicul, stomatolog, generalist, dermatolog, mai ales dacă aceasta este o sursă de durere ori disconfort sau este asociată și cu alte manifestări.
Sursa foto: Freepik